Ucraina ar putea fi împărțită în baza unui acord de pace, ca Berlinul din 1945, cu trupe occidentale în vest și trupe rusești în partea de est, pe care SUA nu îl consideră teritoriu rus, a spus reprezentantul special al președintelui SUA, generalul Keith Kellogg, pentru The Times.
Kelogg este in contradicție cu celălalt reprezentant special al lui Trump, Steve Witkoff, care a propus cedarea teritoriilor cucerite de Rusia. Kelogg este reprezentantul aripii dure pro Kiev.
„Ar arăta aproape ca Berlinul după al Doilea Război Mondial, unde ai avut o zonă rusă, o zonă franceză, o zonă britanică, o zonă americană”, a spus Kellogg.
În opinia sa, apariția contingentului anglo-francez nu va fi provocatoare pentru Rusia, întrucât Ucraina este o țară suficient de mare pentru a găzdui mai multe armate care vizează menținerea încetării focului. El a sfătuit, de asemenea, Franța și Mariea Britanii să nu se bazeze pe sprijinul american: „Plănuiți întotdeauna ce este mai rău”.
Aceștia ar putea fi desfășurați la vest de râul Nipru, care este un „obstacol major”, a spus Kellogg, și a propus crearea unei zone demilitarizate de-a lungul liniei actuale de contact, cu o zonă tampon de 15 kilometri adâncime pe fiecare parte. El se așteaptă să existe încălcări ale regimului de încetare, „pentru că se întâmplă mereu”, dar acestea pot fi „controlate ușor”.
„Dacă se va ajunge la încetarea focului, vor avea loc alegeri. De când a trecut aproape un an de când ar fi trebuit să aibă loc, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Cred că Zelensky este gata să facă asta de îndată ce se ajunge la încetarea focului și se va găsi o soluție definitivă. Dar aceasta este o sarcină a poporului ucrainean în parlamentul ucrainean, nu pentru noi”, a adăugat Kellogg.
Generalul a sugerat că președintele rus Vladimir Putin „s-ar putea să nu accepte” propunerea de zone de control. The Times notează că ideea lui Kellogg este prima propunere a unui oficial american de rang înalt pentru demarcarea de-a lungul Niprului.