spot_img
2 C
București
joi, martie 30, 2023
AcasăAnalizeReformaţii maghiari din toată lumea s-au întâlnit la Alba Iulia cu președinta Ungariei:...

Reformaţii maghiari din toată lumea s-au întâlnit la Alba Iulia cu președinta Ungariei: “Putem face pe deştepţii, putem face pe juriştii, analizând cine pe cine reprezintă aici, dar maghiarii sunt maghiari, punct”

-

Mii de oameni au participat la o slujbă în aer liber care a avut loc în Cetatea Alba Iulia, sâmbătă, cu ocazia Zilei Unităţii Reformate, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

În predica sa, episcopul reformat Zoltán Balog din Ungaria, preotul-preşedinte al sinodului Bisericii Reformate din Ungaria, a menţionat: nu este neobişnuit ca bisericile protestante din Europa de Vest să fie împărţite pe mai multe bucăţi, însă pe reformaţii maghiari, istoria “i-a ţinut împreună”.

“Să fie împreună şi membrii naţiunii, pentru că mai sunt multe de făcut. Există şi oameni care sunt dezinteresaţi, există şi oameni care spun: vai, ce periculoasă este cooperarea, nu cumva să îi mai luăm în calcul şi pe cei care sunt dincolo de graniţele Ungariei. Dar suntem aici, suntem împreună”, a spus episcopul.

“Putem face pe deştepţii, putem face pe juriştii, analizând cine pe cine reprezintă aici, dar maghiarii sunt maghiari, punct. (…) Dacă trebuie, ne vom sprijinii unii pe ceilalţi”, declarat Zoltán Balog.

Episcopul a menţionat că se întâmplă şi în cadrul bisericii sau al comunităţii maghiare ca oamenii să îşi facă rău unii altora şi să se rănească reciproc. Să întoarcem privirea şi să trecem mai departe nu este un răspuns adecvat. “Domnul trimite binecuvântare acolo unde fraţii sunt împreună”, a explicat Zoltán Balog.

Preotul reformat a amintit că vineri a slujit în biserica milenară de la Geoagiu, care are o formă rotundă şi care are doar trei enoriaşi. A amintit, de asemenea, de momentul în care contele Kuun Kocsárd a fost trimis de la Paris la Geoagiu, spunându-i-se că reumatismul său poate fi vindecat de apele terapeutice din Transilvania.

“Aici ne putem vindeca, aici se află vindecarea, aici este izvorul vieţii. Să ne vindecăm împreună, şi atunci vom primi şi binecuvântarea lui Dumnezeu”, a conchis episcopul.

Cu ocazia Zilei Unităţii Reformate, reformaţii maghiari din toată lumea s-au întâlnit la Alba Iulia. În oraş s-a întrunit şi Convenţia Generală, iar în faţa clădirii în care s-a aflat Collegium Academicum, instituţia de învăţământ superior înfiinţată de principele Bethlen Gábor, în urmă cu 400 de ani, a fost inaugurată o statuie dedicată acestuia şi realizată de sculptorului orădean Árpád Deák. La slujba care a avut loc în aer liber şi la celelalte evenimente a participat şi Katalin Novák, preşedintele Ungariei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img