Record de temperatură în Lituania și Letonia

0
66

Temperaturile din Lituania au atins niveluri ce nu au fost niciodată înregistrate în iunie, au anunţat joi meteorologii locali, potrivit cărora valul de căldură a determinat închiderea şcolilor şi ameninţă recoltele din această ţară baltică, informează AFP.

Oraşul Kaisiadorys a fost miercuri cel mai călduros punct din Lituania, cu o valoare de 35,7 grade Celsius, reprezentând temperatura cea mai ridicată înregistrată vreodată în luna iunie în Lituania, a declarat pentru AFP meteorologul Paulius Starkus.

Miercuri, şase persoane s-au înecat în Lituania, în contextul în care anumite şcoli şi-au suspendat cursurile sau le-au întrerupt din cauza caniculei.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, condiţiile meteorologice extreme reprezintă, în parte, un rezultat al modificărilor climatice.

„Lituania a cunoscut şi în trecut valuri de căldură, însă ele se produc acum mai des şi sunt mai intense din cauza modificărilor climatice”, a declarat pentru AFP Donatas Valiukas, climatolog la Universitatea din Vilnius.

Joi după-amiază, sunt aşteptate ploi torenţiale însoţite de fulgere şi de grindină, a anunţat Paulius Starkus.

Ministrul Agriculturii din această ţară, Giedrius Surplys, a declarat că anumite regiuni se confruntă cu „veritabile secete, cauzate de modificările climatice”, ameninţând recoltele, în timp ce hidrologii au avertizat că nivelul scăzut al râurilor reprezintă o ameninţare pentru peşti, din cauza lipsei de oxigen din apă.

În Letonia, unde temperaturile de peste 32 de grade Celsius se menţin de mai multe zile, recordul de căldură a fost doborât pe 13 iunie. Partea vestică a ţării, Kurzeme, a fost afectată de furtuni. Grindina a distruse multe sere şi linii de electricitate.