spot_img
28 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizeRecord de depreciere a lirei turcești

Record de depreciere a lirei turcești

-

Lira turcească s-a depreciat la un nou minim record față de dolar joi, depășind pragul de 5,5 unități, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington și al incertitudinilor privind capacitatea băncii centrale de a ține sub control inflația, transmite Profit.ro.

- Reclama -

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu circa 30% în raport cu dolarul, în contextul înrăutățirii relațiilor diplomatice și economice dintre Turcia și SUA.

Costul de finanțare pe 10 ani al Turciei a urcat astăzi cu 60 puncte de bază, până la 19,67%, aproape de randamentul maxim istoric de aproximativ 20,10% atins la începutul săptămânii. Totodată, investitorii sunt îngrijorați cu privire la capacitatea băncii centrale de a ține în frâu inflația și cursul de schimb, în condițiile în care președintele Recep Tayyip Erdogan, autointitulat “inamicul dobânzilor”, se opune unor noi majorări ale dobânzii de referință. Într-o încercare de a tempera deprecierea lirei, Banca Turciei a redus, luni, rata rezervelor obligatorii în valută, de la 45% la 40%, eliberând către bănci aproximativ 2,2 miliarde de dolari.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...