2 C
București
vineri, februarie 14, 2025
AcasăUncategorizedRebelii congolezi au capturat zona unde s-ar afla intre 300 și 1000...

Rebelii congolezi au capturat zona unde s-ar afla intre 300 și 1000 de mercenari români conduși de Potra. Nu se știe nimic de soarta lor

-

Rebelii, care au intrat în orașul Goma, centrul administrativ al provinciei Kivu de Nord din estul Republicii Democrate Congo, plănuiesc să rămână în oraș și să-l guverneze, a declarat un lider rebel pentru Reuters. In oraș s-ar afla in jur de 300 de mercenari români potrivit unor surse, alte surse vorbesc de 1000.

- Reclama -

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că a convocat Celula de criză interinstituţională după deteriorarea situaţiei din Congo, unde se află mai mulţi cetăţeni români, angajaţi privaţi ai guvernului acestei ţări. ”Deteriorarea acută a situaţiei de securitate a blocat grupul de cetăţeni români care activau în zonă, în baza unui contract privat, în special în oraşul Goma”, arată MAE, precizând că face demersuri pentru a se asigura că aceştia nu se află în pericol şi pentru evacuarea lor.

- Advertisement -

„Plănuim să guvernăm Goma”, a declarat Corneille Nangaa, șeful Alianței Fluviului Congo, o coaliție de grupuri rebele din estul Republicii Democrate Congo care include Mișcarea 23 Martie (M23).

El a mai spus că forțele rebele au preluat controlul asupra Aeroportului Internațional Goma, important din punct de vedere strategic, un hub regional de transport pentru contingentul ONU, folosit și de avioanele forțelor aeriene ale RD Congo. Autoritățile RD Congo nu au confirmat încă raportul.

- Advertisement -

Aeroportul, păzit de Misiunea de Stabilizare a Organizației Națiunilor Unite în Republica Democrată Congo (MONUSCO) a fost scos din funcțiune din weekendul trecut, pe fondul războiului radioelectronic și a bruiajului forțelor rebele. MONUSCO nu are mandat de confruntare militară directă, datoria lor este de a proteja civilii și de a oferi sprijin logistic forțelor armate din RDC.

La rândul său, ziarul New Times din Rwanda a spus că peste 2.000 de angajați ai ONU și voluntari ai organizațiilor umanitare internaționale au părăsit deja Goma și au intrat pe teritoriul Rwandei din apropiere. În prezent, MONUSCO și-a redistribuit forțele în Uganda, a informat ziarul.

Unitățile M23, sprijinite de forțele ruandeze, au intrat în Goma târziu, pe 26 ianuarie. Cotidianul francez Le Monde a raportat că, deși controlează o mare parte a orașului, există încă câteva puncte de rezistență, iar cele mai importante dintre ele fiind în apropiere de Aeroportul Internațional Goma.

Conflictul din Republica Democratică Congo mocnește de zeci de ani. După genocidul din Rwanda, cunoscut și sub numele de genocid împotriva tutsi, și înfrângerea în războiul civil din 1993, o parte a armatei guvernamentale din Rwanda, în mare parte hutu, s-au retras în Zair, acum Republica Democrată Congo, în conflict cu tutsi locali, Banyamulenge. După ce Tutsi au ajuns la putere în Rwanda, a venit în sprijinul Banyamulenge. În cele din urmă, Banyamulenge li s-au alăturat separatiștilor congolezi și dezertorii din armata congoleză pentru a forma grupul M23 în 2012. Grupurile rebele, compuse în principal din tutsi, au plonjat în ostilitățile în estul RDC în ianuarie 2021 și, până acum, au capturat mai multe orașe și peste 100 de sate din provincia Kivu de Nord

Peste 300 de mercenari români angajaţi de Horațiu Potra au fost surprinși de atacurile violente ale rebelilor tutsi din Mișcarea 23 Martie – M23 care au avansat în Goma – un oraș important din estul Republicii Democratice Congo.

Iar contractorii români abandonați de armata guvernamentală s-au refugiat în baza misiunii Națiunilor Unite aflată în apropiere de aeroport.

Andrei Țărnea, purtătorul de cuvânt al MAE:
 ”Sunt blocați în regiunea Nord Kivu, Republica Democratică Congo, pe fondul unei ofensive armate intense, desfășurată de o grupare militară rebelă care se opune armatei Republicii Democrate Congo. Au fost primite solicitări de asistență consulară din partea familiilor acestora”.

Contractorii angajați de Horațiu Potra, fost membru al legiunii străine, sunt prezenți în Congo de doi ani. Oficial, au ajuns acolo ca să sprijine armata guvernamentală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img