Războiul teritoriilor între Chile și Bolivia

0
207

Teritoriul chilian nu va fi obiectul vreunei negocieri cu Bolivia, a afirmat vineri şeful diplomaţiei de la Santiago de Chile, Roberto Ampuero, cu zece zile înaintea unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) privind o cerere de acces la mare depusă de La Paz, transmit AFP și Agerpres.

„Împărtăşesc aceeaşi părere cu toţi foştii miniştri de externe chilieni: teritoriul nostru suveran este apărat şi nu va face obiectul vreunei negocieri”, a declarat Roberto Ampuero într-o conferinţă de presă, după o reuniune cu mai mulţi dintre predecesorii săi.

„Dacă Chile nu este constrâns să negocieze teritoriul său suveran, va fi un rezultat foarte prost pentru preşedintele (bolivian) Evo Morales”, a adăugat ministrul.

Bolivia a devenit enclavă după ce şi-a pierdut accesul la mare la sfârşitul unui război de patru ani împotriva Chile în 1883. Ea a fost amputată de 120.000 de kilometri pătraţi de teritoriu şi de 400 de kilometri de litoral.

După un secol de negocieri fără rezultat, La Paz a depus, în aprilie 2013, o plângere pe lângă CIJ. Bolivia susţine că Chile şi-a luat angajamentul să pună capăt enclavizării celei mai sărace ţări din America de Sud.

Cele două ţări, care din 1978 şi-au întrerupt relaţiile diplomatice din cauza acestui diferend, se mai înfruntă la Haga asupra unui litigiu fluvial: Bolivia contestă exploatarea râului Silala de către Chile într-o regiune de la graniţa dintre cele două ţări.