‘Întregul edificiu european riscă să-şi piardă raţiunea de a fi” dacă Uniunea Europeană va comite ”erori tragice” în faţa pandemiei de coronavirus, a declarat premierul italian Giuseppe Conte într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Il Sole 24 Ore, citat de AFP transmite Agerpres.
”Inerţia le-ar putea lăsa copiilor noştri imensa povară a unei economii devastate”, remarcă şeful executivului italian în interviul acordat acestui cotidian de referinţă pentru mediul de afaceri. ”Vrem să fim la înălţimea acestei provocări ? Atunci, să lansăm un mare plan, un ”European Recovery and Reinvestment Plan” (plan european de redresare şi investiţii), care să susţină şi să relanseze economia europeană în întregime”, sugerează Conte.
Făcând referire la eşecul summitului european desfăşurat joi prin teleconferinţă, premierul italian a spus că a fost vorba despre ‘‘mai mult decât un simplu dezacord, a fost o confruntare dură şi directă” cu cancelarul german Angela Merkel, ”pentru că noi trăim o criză care provoacă un mare număr de victime în rândul concetăţenilor noştri şi o recesiune economică severă”, a argumentat premierul italian.
La summitul de joi, ţările nordice, în frunte cu Germania şi Olanda, au respins ideea creării de „coronabonduri”, obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie. „A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru”, a explicat premierul olandez Mark Rutte, problema mutualizării datoriilor fiind un vechi subiect de divergenţă între statele zonei euro din sud şi cele din nord, acestea din urmă acuzându-le pe primele pentru lipsa de rigoare bugetară.
Dar, la ora actuală, ‘‘în Italia, precum şi în alte state membre suntem constrânşi să facem alegeri tragice”, a continuat Giuseppe Conte în interviul pentru Il Sole 24 Ore. ”Eu reprezint o ţară care suferă mult şi nu-mi pot permite să tergiversez”, a insistat el, în timp ce în Italia peste 9.000 de oameni au murit până în prezent din cauza coronavirusului, cu un record zilnic de 969 de decese înregistrat vineri.
”Trebuie să evităm să facem alegeri tragice în Europa. Dacă Europa nu se ridică la înălţimea acestei provocări fără precedent, întregul edificiu european riscă să-şi piardă în ochii propriilor noştri cetăţeni raţiunea de a fi”, crede premierul italian.
El susţine de asemenea că pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus este nevoie de alte instrumente decât cele folosite în timpul crizei financiare din 2008. ‘‘Colegilor mei (şefi de stat sau de guvern n.red) care raţionau în termenii Mecanismului European de Stabilitate (MES) le-am răspuns că nu pentru asta trebuie să se obosească, pentru că nu de acest lucru avem nevoie acum (…) MES este un instrument pus la punct pentru a ajuta statele membre care se confruntă cu tensiuni financiare legate de şocuri asimetrice. Dar coronavirusul provoacă un şoc simetric, ce are ca efect aruncarea în depresiune, în mod sincron şi complet neaşteptat a sistemelor noastre economice şi sociale’‘, a mai argumentat Conte.
Prin urmare, premierul italian vede în această criză ”ceva complet diferit faţă de criza din 2008”. ”Ne aflăm într-un moment critic al istoriei europene”, a concluzionat el.
Războiul premierului italian cu UE: ”A fost o confruntare dură cu Merkel. Eu reprezint o ţară care suferă mult şi nu-mi pot permite”
-
- Reclama -
- Advertisement -