“Războiul nervilor în Ţinutul Secuiesc“

0
199

Potrivit editorialului de vineri a cotidianului transilvănean Krónika, în privinţa autonomiei Ţinutului Secuiesc este în desfăşurare un război al nervilor, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Semnatarul articolului consideră că senatorul român care miercuri, la respingerea din Senat, a numit enervant proiectul de lege al autonomiei, a arătat, de fapt, esenţa percepţiei româneşti a proiectului. “Majoritatea românească se poziţionează faţă de iniţiativele care vizează supravieţuirea comunităţii, ca şi cum ar exista o muscă ce intră pe fereastră: ei ar prefera s-o lovească cu prosopul de bucătărie, dar regulile nedorite, drepturile şi angajamentele luate la nevoie nu le permit, astfel încât aceştia sunt nevoiţi să accepte bâzâitul care-i enervează la culme ” titrează editorialul.

Krónika consideră reală afirmaţia conform căreia societatea românească nu este pregătită pentru această “idee cu adevărat europeană”, pentru acceptarea autonomiei, dar atrage atenţia că nu
trebuie omis nici faptul că, pentru o perioadă lungă de timp, nici politica maghiară din Transilvania nu era pregătită pentru reprezentarea autonomiei în mod corect şi curajos.

Semnatarul editorialului a mai adăugat că “acţiunea privată” a deputatului József Kulcsár-Terza de la Partidul Civic Maghiar (PCM), iniţiatorul proiectului de lege a autonomiei, a fost benefică pentru că i-a obligat pe parlamentarii UDMR să apere în Parlament ideea de autodeterminare. “Este departe de a fi un succes, dar şi acest lucru este ceva, poate în viitor nu ne vom enerva şi mai tare unii pe alţii”- a semnalat semnatarul articolului referindu-se la polemicile anterioare maghiaro-maghiare în jurul problemei autonomiei.