spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăAnalizeRăzboiul comercial SUA-China lovește economia mondială

Războiul comercial SUA-China lovește economia mondială

-

Războiul comercial SUA-China pune în umbră economia mondială, consideră Fondul Monetar Internaţional care a scăzut perspectivele de creştere pentru 2018 şi 2019. Miniştrii de Finanţe şi bancherii planetei s-au întâlnit în Bali, Indonezia unde are loc întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional. Se discută despre protecţionism şi efectele pe care le are asupra creşterii mondiale, transmite RFI.

Creşterea economică mondială este în continuare solidă comparativ cu ceea ce se întâmpla la începutul acestui deceniu, dar dă semne de plafonare, a comentat Maurice Obstfeld, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional.

Economia reflectă contextul politic iar acesta este incert în mai multe ţări ceea ce înseamnă riscuri suplimentare, a avertizat responsabilul FMI, în cadrul unei conferinţe de presă.

De fapt, când cele mai importante două economii mondiale, Statele Unite şi China, se dispută, toată lumea va avea de suferit. Creşterea este mult mai inegală decât era în urmă cu şase luni, consideră economistul.

Datoria publică dar şi cea a companiilor, a ajuns la un nivel record, observă Fondul.

Încă din primăvară, FMI preconiza aceste riscuri, iar la ele se adaugă taxele vamale pe care administraţia Trump se pregătea atunci să le impună asupra importurilor, în special pentru mărfurile din China. Iar Washington a trecut de la cuvinte la fapte: importuri din China în valoare de 250 de miliarde de dolari sunt taxate suplimentar de Statele Unite. Beijing a răspuns taxând mărfuri americane în valoare de 110 miliarde de dolari.

În prezent, previziunile de creştere economică pentru 2018, pentru Statele Unite şi China, primele două puteri economice din lume, au fost menţinute, la plus 2,9 % respectiv plus 6,6%.

Pentru Statele Unite, creşterea preconizată este peste ceea a ţărilor dezvoltate, unde media este de plus 2,4%. Pentru China, creşterea depăşeşte lejer pe cea din regiunea Asiei dezvoltate, unde media este de plus 6,5%.

FMI anticipează o încetinire a creşterii economiei mondiale în 2019, de plus 2,5% pentru Statele Unite şi de 6,2% pentru China.

Dar previziunile ar putea fi revizuite în scădere dacă luăm în calcul faptul că preşedintele american Donald Trump ameninţă cu noi taxe vamale pentru mărfuri din China în valoare de 267 miliarde de dolari.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img