RĂZBOI LA VÂRF: „Azi, DNA și-a vârat nasul în afacerile milițienilor de la DIPI, dar mâine o pot face cu oricare alt serviciu secret”

0

Azi si-au varat nasul in afacerile militienilor de la DIPI, dar maine o pot face cu oricare alt serviciu secret. Ne putem imagina ca nu doar ofiterii din MAI au inghitit in sec, ci si generalii din alte servicii, fie ca vorbim de SRI, fie de SIE. Precedentul e precedent. Sa ne asteptam ca de acum incolo procurorii anticoruptie sa solicite informatii despre cum s-au cheltuit fondurile pentru diverse operatiuni secrete si in alte parti, comentează pe HotNews jurnalistul Dan Tapălagă scandalul DIPI-Tobă.

CITIȚI ȘI:Cum a pus mâna Kovesi pe cea mai mare rețea de informatori și acoperiți din România

CITIȚI ȘI:EXPLOZIV/ FĂRĂ PRECEDENT ÎN SERVICIILE SECRETE/ Fost șef operativ din SRI: Cineva VREA să preia controlul Doi și un sfert/ CULISELE SCANDALULUI DIPI/ DNA a ridicat listele de informatori și acoperiți ai serviciului secret de la Interne

Se vor folosi de acest precedent cu argumentul ca doar judecatorii pot dispune ce-i clasificat si ce nu cand vine vorba de bani publici, vor deschide noi dosare penale? Sigur, serviciile pot invoca secretul sfant al surselor si informatii clasificate  si al operatiunilor clasificate cu multe zerouri. Vor tipa ca daca dai listele cu informatori si zici cum s-au cheltuit banii, cine naiba va mai lucra de acum incolo cu vreun serviciu secret stiind ca maine se poate trezi dat in vileag intr-un rechzitoriu? Pe scurt, va incepe un mic macel. De asteptat ca DNA sa aiba de acum incolo viata grea, mai afirmă Tapălagă, considerat un inițiat al Ssietmului.

In fine, dosarul Toba poate fi citit si ca o noua declaratie de independenta. Anchetand modul in care s-au cheltuit fondurile operative ale unui serviciu secret, DNA se rupe simbolic de imaginea de „directie penala” a SRI. Intrarea in spatiul interzis rezervat celor considerati intangibili din sistem reprezinta o miscare curajoasa, de apreciat. S-ar putea la fel de bine insa ca dosarul sa reprezinte ecoul unor lupte intestine in interiorul acestor institutii de forta, reglari de conturi, epurari, un bun pretext pentru noi schimbari la varful serviciilor. Inca este mult prea devreme pentru a intelege magnitudinea cutremurului care a lovit azi institutiile de forta, mai afirmă el.