spot_img
34.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizeRăzboi în culise la Bruxelles pentru înlăturarea lui Leyen

Război în culise la Bruxelles pentru înlăturarea lui Leyen

-

Șeful Consiliului European, Charles Michel, încearcă să o împiedice pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să participe la o întâlnire a liderilor UE, unde vor fi discutate poziții cheie în conducerea comunității, relatează Politico, citând diplomați, oficiali și reprezentanți ai guvernelor UE.

După ultimele alegeri pentru Parlamentul European, liderii UE trebuie să convină asupra candidaților pentru posturile de șefi ai CE, Consiliului European și Serviciului European de Acțiune Externă. Întâlnirea informală va avea loc pe 17 iunie și Michel va decide cine se poate alătura.

- Advertisement -

Potrivit publicației, Michel acționează ca parte a planului ei de „răsturnare” a lui von der Leyen. Ea conduce CE din 2019, iar în martie Partidul Popular European (PPE) a nominalizat-o pentru un nou mandat de cinci ani. În urma alegerilor pentru Parlamentul European din 7-9 iunie, care  au oferit PPE 185 din 720 de locuri, von der Leyen și-a exprimat încrederea în renumirea ei.

Michel și von der Leyen au un conflict de lungă durată, notează publicația. El continuă din 2021, după scandalul din Turcia, care s-a numit Sofagate. În aprilie a aceluiași an, înalți oficiali ai UE s-au întâlnit la Ankara cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și apoi cu ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu. Apoi Michel a ocupat singurul scaun de lângă președintele turc, iar von der Leyen a trebuit să stea pe o canapea în depărtare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img