spot_img
12 C
București
vineri, octombrie 7, 2022
AcasăExterneRăzboi diplomatic Polonia-Israel pe Holocaust

Război diplomatic Polonia-Israel pe Holocaust

-

Varşovia a respins duminică acuzaţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a catalogat sâmbătă drept ‘scandaloase’ afirmaţiile omologului său polonez Mateusz Morawiecki despre ‘autori evrei’ ai Holocaustului, relatează AFP.

„Afirmaţiile premierului Mateusz Morawiecki nu au avut în niciun fel scopul de a nega Holocaustul sau de a atribui victimelor evrei fie şi cea mai mică responsabilitate în genocidul comis de Germania”, a scris într-un comunicat Joanna Kopcinska, purtătoarea de cuvânt a şefului guvernului de la Varşovia.

„Dimpotrivă, premierul Mateusz Morawiecki s-a opus în nenumărate rânduri şi cu fermitate negării inimaginabilului genocid care a fost Holocaustul evreilor europeni, la fel cum s-a opus oricărei forme de antisemitism”, a subliniat ea.

Cuvintele sale trebuie „interpretate ca un apel la o dezbatere sinceră privind crimele comise împotriva evreilor, care să se desfăşoare pe bază de fapte şi fără a se ţine cont de naţionalitatea celui care într-un anumit caz le-a comis, a luat parte la ele sau le-a făcut posibile”, a precizat purtătoare de cuvânt.

„Fiecare caz trebuie analizat individual şi niciun act particular de ostilitate nu poate arunca responsabilitatea asupra unei întregi naţiuni învingătoare sau reduse la sclavie”, a adăugat ea.

Morawiecki a fost intervievat sâmbătă la Munchen de un jurnalist israelian, Ronen Bergman, care l-a întrebat dacă ar fi pedepsit în Polonia în cazul în care ar povesti istoria membrilor familiei sale deportaţi după ce au fost denunţaţi la Gestapo de vecinii lor polonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Acest lucru nu ar fi pedepsit, nu ar fi considerat un act criminal să se spună că au existat autori polonezi (ai genocidului împotriva evreilor – n.r.), la fel cum au existat autori evrei, autori ucraineni sau germani”, a spus Morawiecki în engleză la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Sâmbătă, Netanyahu a calificat drept ‘scandaloase’ afirmaţiile premierului polonez, care apăra astfel o recentă lege controversată ce îi pedepseşte cu închisoarea pe cei care ar atribui polonezilor o responsabilitate în Holocaust.

„Există o problemă legată de o incapacitate de a înţelege istoria şi de o lipsă de sensibilitate faţă de tragedia poporului nostru”, a declarat premierul israelian, conform unui comunicat al serviciului său de presă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...