Război diplomatic între Ucraina și Polonia: Uniforme cu însemnele ‘SS Galiţia’

0
233

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a reacţionat la afirmaţiile ministrului de externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, potrivit căruia ar exista ucraineni cu opinii anti-poloneze, atrăgând atenţia că „în Ucraina nu există niciun sentiment anti-polonez”.

„Am dori să subliniem că în Ucraina nu există niciun sentiment  anti-polonez, cei mai mulţi dintre ucraineni au o atitudine absolut pozitivă față de Polonia, în pofida divergenţelor privind evaluarea trecutului istoric complex” – se arată într-un comunicat al al MAE de la Kiev.

Instituţia menţionează că, în societatea ucraineană, există o înțelegere clară a necesității de a continua consolidarea cooperării cu Polonia,  atât în interesul celor două popoare, cât și al întregii Europe. „Acest lucru este confirmat de sutele de mii de ucraineni care locuiesc în Polonia. La un moment dat, împreună cu Polonia, am ajuns la o înțelegere că reconcilierea istorică este posibilă, bazându-ne pe principiul creștin european ‘iertăm şi cerem iertare’. Astfel, suntem convinși că trebuie să recurgem la reconciliere mai degrabă prin acceptarea reciprocă decât prin impunerea propriului punct de vedere” – consideră Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Potrivit comunicatului instituţiei, „partea ucraineană a propus ca acest principiu să fie transpus în practică prin semnarea și punerea în aplicare a unei foi de parcurs, însă, până în prezent, Polonia nu a venit cu răspuns în acest sens”.

Amintim că ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a anunţat recent că Polonia lansează o serie de proceduri menite să nu permită accesul în ţară al persoanelor care au opinii extreme anti-poloneze. „Suntem conștienți cât de importantă este Ucraina pentru noi din punct de vedere geopolitic, dar ucrainenii, cunoscând importanța țării lor pentru securitatea noastră, consideră că, în acest caz, problemele care ne divizează, în special cele istorice, ar trebui trecute în plan secund sau chiar pe locul trei” – a afirmat ministrul polonez. „Lansăm acum proceduri ce împiedică accesul în Polonia al persoanelor care dau dovadă de o poziție extrem de anti-poloneză. Oamenii care poartă în mod sfidător uniforme cu însemnele ‘SS Galiţia’ nu vor intra în Polonia” – a explicat Waszczykowski, precizând că noua măsură îi vizează şi pe cei care împiedică restaurarea monumentelor poloneze. „Acei indivizi care demonstrează și folosesc instrumente administrative împotriva Poloniei, de asemenea, se vor lovi de aceste consecințe” – a adăugat Witold Waszczykowski.