spot_img
26.6 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăExterneRăzboi diplomatic între Bulgaria și Serbia pe Kosovo

Război diplomatic între Bulgaria și Serbia pe Kosovo

-

Două vecine balcanice, Bulgaria și Serbia, sunt angajate de mai multe zile într-un schimb de replici dure între liderii lor. În centrul disputei se află Kosovo, stat recunoscut de Sofia, dar nu și de Belgrad, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

Câteva replici ale primului ministru Boiko Borisov pe tema Kosovo au provocat tensiuni diplomatice între Sofia și Belgrad. La întrebarea unui ziarist ce efect va avea asupra integrării europene a țărilor din Balcanii de Vest așteptata numire a spaniolului Josep Borel în postul de Înalt reprezentant al Uniunii pentru politică externă, în situația în care Spania nu recunoaște independența Kosovo, Borisov a răspuns:

„În momentul în care ai ocupat un post (la Bruxelles), ultimul lucru ce îl poți face este să aperi interesul național în locul interesului Uniunii. Dacă (Borel) va fi ales, faptul că Spania nu recunoaște Kosovo nu înseamnă că poziția țării sale va fi valabilă, iar cea a țărilor care l-au recunoscut – neglijată… ”

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a replicat că Uniunea Europeană nu are o poziție comună în favoarea independenței provinciei și premierul bulgar va trebui să știe acest lucru.

„Boiko, trebuie să iei în considerare poziția Uniunii și să nu citești lecții lui Borel! Ce înseamnă aceasta obrăznicie? Să nu mai spun că în urmă cu câteva luni ai primit o medalie de la noi!”, a spus Dacic.

El a adăugat că Serbia demonstrează înțelegere fața de identitatea și limba bulgară, pentru Goțe Delcev (considerat erou național și al Bulgariei și al Macedoniei de Nord) și așteaptă înțelegere fața de problema Kosovo. „Nu este vorbă de calitatea brânzei sau de cotele europene de pescuit, ci de integritatea teritorială a Serbiei”.

Borisov a declarat că la baza reacției lui Dacic se află invidia fața de succesele geopolitice ale guvernului său care au modificat „axele în Balcani”. „Se aude acum Bulgaria-Macedonia de Nord, nu – Grecia sau Serbia – Macedonia de Nord. Înțeleg ce dureri au sârbii pentru Kosovo. Dar dacă nu vor cădea de acord cu Kosovo nu va exista perspectivă (europeană) pentru întreaga regiune. Oricât de dureros va fi, dar decizia finală tot trebuie luată.”

Liderul kosovar Ramuș Haradinaj i-a mulțumit lui Borisov pentru „poziția principială”.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a încercat să calmeze spiritele, declarând că se va strădui ca Sofia și Belgradul să revină la relațiile excelente. El a adăugat că minoritatea bulgară din Serbia nu trebuie să sufere din cauza unor astfel de neînțelegeri.

La reuniunea de la Sarajevo, Borisov a declarat omologului său Ana Brnabic și președintelui Vucic în fața camerelor de televiziune: „Atât de mult vă iubesc, atât de mari prieteni suntem… nu am zis nimic rău. Este vorbă de o neînțelegere. Trebuie să vă înțelegeți cu Kosovo.”

 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...