Răsturnare de situația în procesul lui Cătălin Cherecheș

0
200

Un martor audiat la termenul din 17 mai în procesul primarului din Baia Mare de la Tribunalul Cluj și-a schimbat parțial declarația față de cea dată la procuror, iar un altul a depus la dosar înscrisuri cu SMS-uri între el și denunțătorul Cristian Șpan, precizând că acesta din urmă îi cerea să meargă la primărie să ia bani de la Cătălin Cherecheș, cu titlu de împrumut, pentru plăți ale clubului de fotbal. Aceasta a fost de la început și apărarea lui Cherecheș cu privire la banii de la Șpan din flagrantul DNA, scrie Clujust.

Martorul Claudiu Orha, fost șofer al denunțătorului Cristian Șpan, a întors la Tribunalul Cluj o declarație dată în fața procurorului.: ”În luna iunie sau iulie 2015, nu mai rețin exact, mă aflam la domiciliul domnului Șpan, respectiv în Satul Nou de Jos, județul Maramureș împreună cu încă un prieten pentru a-l ajuta la construirea unui iaz. La un moment dat, la domiciliu domnului Șpan a venit numita Czigler Erika, colegă de serviciu cu mine, eu mergând la ea și am discutat puțin cu ea până domnul Șpan a plecat în casă. Când s-a întors, domnul Șpan acesta i-a înmânat Erikăi un plic, dar nu știu ce conținea. Nu rețin ca Șpan să îi fi spus ceva Erikăi cu ocazia înmânării plicului”.

Fiind întrebat de instanță ce are de spus cu privire la faptul că la procuror a declarat că Șpan când i-a dat plicul Erikăi i-a spus du-i banii acestia lui Somay Anamaria, arat că, așa cum am spus, nu rețin dacă cei doi au spus ceva, întrucât a trecut ceva vreme de la acel moment.”, se arată în declarația consemnată la dosar.

Procurorii susțin că Somay îi dădea banii mai departe primrului

Fostul președinte al FCM Baia Mare dinainte să fie pus în funcție Șpan, Radu Țolaș, a depus la dosar înscrisuri olografe și cu SMS-uri prin care denunțătorul Cristian Șpan îi cere bani împrumut primarului Cherecheș și îl trimite pe Țolaș să ia banii pentru echipa de fotbal. Avocatul primarului, Călin Budișan, a precizat că martorul confirmă apărarea inculpatului expusă pe zeci de pagini în fața judecătorilor de drepturi și libertăți. De precizat că discuțiile și SMS-urile la care se referă Țolaș au avut loc când Cristian Șpan era președintele clubului de fotbal.

Extras din declarația lui Țolaș: ”Întrebat fiind de instanță, dacă știe ca inculpatul Cherecheș să îl fi împrumutat pe Șpan Cristian cu sume de bani, arată că: da cunosc și doresc să depun la dosar niște înscrisuri din care reiese acest lucru, inclusiv faptul că am participat la unele discuții dintre cei doi legate de aceste împrumuturi.

Fiind întrebat de instanță de ce la aceeași întrebare pusă de procuror am răspuns cu nu, arat că nu rețin să fi dat acest răspuns procurorului, respectiv un răspuns atât de scurt, plus că înscrisurile pe care doresc să le depun la dosar le-am descoperit, mai exact este vorba de SMS-uri purtate între mine și Șpan, le-am descoperit în telefonul meu după ce am dat declarația la procuror.

Din conținutul SMS-urilor reiese că Șpan mi-a cerut să merg în ziua următoare la Cherecheș să stau pe capul lui ca să îmi dea bani pentru a-l plăti pe jucătorul Leonte și pentru a avea bani clubul pentru o deplasare la următorul meci pe care îl aveau de susținut. Șpan a apelat la mine pentru ca eu să îl rog pe Cherecheș să dea sume de bani pentru a fi date la club (pentru derularea activității) întrucât relațiile dintre cei doi s-au deteriorat iar eu eram în relații de prietenie cu sus-numitul. Arăt că raportat la înscrisurile pe care le-am depus azi la dosar, în ziua următoare am mers la Cherecheș Cătălin și i-am cerut bani în numele lui Șpan, respectiv era nevoie de a da bani jucătorului Leonte și pentru o deplasare a echipei de fotbal. Inculpatul mi-a spus că se rezolvă și în ziua aceea, după câteva ore, mi-a spus să merg la secretară (el plecase din Primărie) că mi-a lăsat acolo o sumă de bani care să o dau lui Leonte. Din câte cunosc eu, suma de 1200 euro lăsată de Cherecheș la secretară eu știu că îi aparținea. Am luat această sumă de bani pe care am dus-o și i-am predat-o jucătorului Leonte în prezența lui Orha Claudiu. Orha a întocmit și documentul care s-a trimis la FRF și care făcea dovada plății parțiale a memoriului jucătorului. Deși nu îmi aduc aminte că la procuror am spus cu privire la această sumă de 1200 euro că inculpatul mi-a spus să îi spun lui Șpan că e cu titlu de împrumut, astăzi pot să spun cu tărie, având în vedere și SMS-urile descoperite în telefonul meu, că această sumă Șpan trebuia să i-o restituie inculpatului.

Doresc să precizez că după deteriorarea relației dintre cei doi (finalul anului 2015), eu am fost cel care am intermediat discuțiile celor doi, respectiv de câte ori Șpan avea nevoie pentru club de diverse sume, eu eram persoana care mergea la inculpat și mă rugam de acesta să ne dea banii pentru buna funcționarea a clubului. Inculpatul nu mai avea încredere în Șpan, de aceea îmi dădea mie sumele de bani solicitate de acesta din urmă, respectiv ca să fie sigur că vor ajunge la club și folosiți conform destinației solicitate anterior.

Tot pe la începutul anului 2016, Șpan m-a rugat să merg din nou la inculpat și să îi cer bani pentru plata barem – arbitraj, dacă bine rețin în legătură cu meciul de fotbal din FC Municipal și Olimpia Satu Mare. Cherecheș mi-a dat suma de 10 mii lei pe care am predat-o lui Claudiu Orha, la cererea lui Șpan. Suma de 10 mii lei mi-a fost dată de inculpat personal, însă nu cunosc dacă acești bani îi aparțineau dânsului sau i-a făcut rost din altă parte, respectiv de la altă persoană.

La acest moment nu mai îmi aduc aminte dacă inculpatul mi-a mai dat și alte sume de bani la cererea lui Șpan pentru funcționarea clubului, însă am dat și alte exemple la domnul procuror și am arătat mai sus că îmi mențin declarația dată în fața acestuia.

Nu știu dacă inculpatul l-a împrumutat pe Șpan cu sume de bani pentru ca acesta din urmă să le folosească în scop personal. Doresc să spun că din punctul meu de vedere Șpan nu a fost un bun manager, deci nu a manageriat cum trebuie clubul în condițiile în care în momentul în care a preluat conducerea a schimbat conturile în bancă, doar el avea drept de semnătură. Din punctul meu de vedere acesta nu avea bani care să justifice anumite cheltuieli legate de amenajarea locuinței. Știu că și-a achiziționat mai multe proprietăți, dar nu știu de unde a avut bani.”

Întrebat fiind de procuror când și-a descoperit SMS-urile din celular de care a făcut vorbire ieri, Țolaș a răspuns: ”După ce am dat declarație la procuror am fost mai atent și am căutat peste tot, în celular, pe documente dacă posed ceva legat de Șpan, mai exact de situația creată în jurul lui Șpan și a inculpatului Cherecheș. Dacă le-aș fi descoperit anterior să dau declarație la procuror, i-aș fi prezentat acestuia SMS-urile în discuție.”

Procurorul l-a întrebat apoi de ce nu a prezentat la organele de urmărire penală aceste SMS-uri după ce le-a descoperit? Martorul a răspuns: ”Nu am știut ce demersuri trebuie să fac. Nu am vrut să ascund aceste SMS- uri. Din câte rețin, aceste SMS-uri le-am postat pe peretele meu pe Facebook.”