Un Raport ținut la sertar: Teroriștii au făcut parte din cadrele oficiale și cele acoperite ale fostei Securități

0

Adrian Dumitru Popescu-Necșești a fost un politician român, fost senator în Parlamentul României în legislatura 1992-1996, ales în județul Caraș-Severin pe listele partidului PNLCD. A fost membru în Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989. Necsești este autorul unui raport parlamentar care lămurește o parte din cele întâmplate în decembrie 1989. Dar nimeni nu a mers mai departe cu cercetările.

Raportul lui Adrian Popescu-Necșești se bazează pe teoria generalului magistrat Ioan Dan, fostul șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din Parchetul General, care a susținut -chiar și-n fața Comisiei Decembrie 1989 – că, din datele pe care le cunoaște, „teroriștii au făcut parte din cadrele oficiale și cele acoperite ale fostei Securități„.

Ideea de bază a Raportului Popescu-Necșești este foarte limpede: numai MI avea organizarea, personal de specialitate și logistica necesare desfășurării tuturor tipurilor de acțiunui diversionist-teroriste. Drept dovadă, P.N. amintește de Ordinul Secret nr.2600/1988 al Ministerului de Interne care reglementează modul de acțiune în cazul unor tulburări sociale. Două ordine mai vechi, secrete și ele, se referă numai la unitățile speciale de intervenție: Ordinul Ministrului de Interne nr. 001084/1977 privind acțiunile detașamentului special de intervenție antiteroristă (în cooperare cu alte forțe) și Ordinul M.I. nr.001370/1978 (cap.II – Rolul și sarcinile USLA). Adrian Popescu-Necșești consideră că aceste dispoziții seamănă până la identificare cu modul de acțiune împotriva demonstranților de la Timișoara și București.

Concluzia lui Adrian Popescu-Necșești este clară: „În actele de diversiune și terorism au fost implicate cadre active ale fostului Minister de Interne, în mod deosebit ale fostului Departament de Securitate. Scopul tuturor acestor acte diversionist-teroriste a fost stoparea fenomenului revoluționar și limitarea acestuia la răsturnarea de la putere a cuplului Ceaușescu. Conform lui Necșești, majoritatea teroriștilor noștri au fost cadre ale MI (îndeosebi DSS) și USLA.