spot_img
1.7 C
București
luni, februarie 6, 2023
AcasăExterneRAPORT EXPLOZIV: Americanii i-au învătat pe germani cum să asculte telefoanele unor...

RAPORT EXPLOZIV: Americanii i-au învătat pe germani cum să asculte telefoanele unor oficiali din Ministerul de Externe francez, președinției franceze sau Comisiei Europene

-

Berlinul va reglementa mai strict cooperarea între serviciul german de informații externe (BND) și echivalentul său american (NSA), a anunțat Christiane Wirtz, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, care nu a oferit detalii cu privire la conținutul sau calendarul acestor măsuri, însă a precizat că guvernul a „luat notă” de concluziile unei anchete privind acuzații de spionaj care vizează BND.

- Reclama -

Raportul de aproximativ 300 de pagini redactat de Kurt Graulich, investigatorul desemnat de autoritățile germane, oferă detalii referitoare la acțiunile de spionaj realizate de BND pentru NSA.

Agenția americană le-a furnizat germanilor o serie de „selectori” (cuvinte cheie, nume, numere de telefon sau carduri de credit) pentru a asculta convorbirile unor oficiali din Ministerul de Externe francez, președinției franceze sau Comisiei Europene.

Pentru această listă lungă de oficiali vizați, americanii „au încălcat clar acordurile internaționale”, a declarat Kurt Graulich.

De-a lungul anilor, BND a eliminat la rândul său mii de „selectori”, continuând cooperarea, se precizează în raport, care va fi prezentat joia viitoare unei comisii de anchetă parlamentară.

Rezultatele anchetei demonstrează „deficite tehnice și organizatorice în domeniul supravegherii strategice”, a subliniat Wirtz, ținând însă să precizeze că „nu există dovezi ale unor acțiuni de spionaj masiv care să vizeze cetățenii germani sau europeni”.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img