14.5 C
București
duminică, iunie 15, 2025
AcasăAnalizeRaport al Fondului Gorbaciov: România, cheie militară in Balcani

Raport al Fondului Gorbaciov: România, cheie militară in Balcani

-

În ultimii cinci ani, țările occidentale și-au sporit prezența militară în Balcani, folosind regiunea ca punct de tranzit, asigurând „conectivitate” între Europa Centrală și Mediterana de Est. Această concluzie este conținută într-un raport elaborat de Fondul de Sprijin pentru Diplomație Publică A. M. Gorchakov și dedicat mecanismelor occidentale de gestionare a securității regionale folosind exemplul regiunilor Balcani și Sahara-Sahel.

- Reclama -

Analiștii au respins abordările comune ale SUA, UE și Regatului Unit „în ceea ce privește problemele de interacțiune cu regiunile care sunt surse de resurse valoroase și forță de muncă ieftină”. Efectul „cursurilor contrare” este, de asemenea, evident, se arată în raport: o consolidare treptată a prezenței occidentale în Peninsula Balcanică la începutul anilor 2020, cu o oarecare pierdere de poziții în Africa de Vest.

- Advertisement -

Potrivit experților, conceptele SUA și UE privind prezența militară în Balcani diferă. Americanii, având avantaje în domeniul tehnologiei, încearcă să delege autoritatea aliaților NATO, dar mențin un nivel ridicat de influență asupra „țărilor mici”.

Autorii raportului notează că criza iugoslavă a reînviat ideea Balcanilor ca regiune predispusă la conflicte, ceea ce a devenit un „pretext ideologic” pentru ca NATO și UE să devină mai active aici – „pentru a securiza situația”. Până la sfârșitul anilor 2010, UE a reușit să atingă un grad ridicat de guvernanță în regiune, consideră experții, menționând că acest lucru dovedește implicarea Balcanilor în sistemul de construcție militară într-o zonă vastă, de la Baltică până la Marea Neagră.

- Advertisement -

Influența crescândă a țărilor euro-atlantice în regiunea balcanică este asociată și cu o încercare de a minimiza rolul „actorilor externi” din regiune, precum Rusia, Turcia și China. „Apariția unui discurs despre amenințarea rusească la mijlocul anilor 2010 a pregătit populația pentru realitățile unei confruntări pe termen lung”, notează experții. De atunci, țările din Peninsula Balcanică au fost incluse în sistemul de construcție militară occidentală în formatul „Prezenței Înaintate Consolidate”, lansată în 2016 de la Țările Baltice până la regiunea vestică a Mării Negre.

Principalele zone de concentrare a trupelor străine în Peninsula Balcanică sunt România și Bulgaria, unde au fost create două Grupuri Multinaționale de Luptă (MBG) NATO, amintesc autorii. Punctul central de atragere a resurselor materiale și a competențelor tehnologice este considerat a fi baza Mihael Kogălniceanu (România), care revendică statutul de cea mai mare bază militară a alianței din Europa. În plus, România devine un centru în domeniul proiectării dronelor și al luptei contra-dronelor, lucru promovat activ de trei corporații occidentale – Echodyne (SUA), CS Group (Franța), Rohde & Schwarz (Germania).

- Advertisement -
spot_img