spot_img
9.2 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeRAIUL TURNĂTORILOR: Denunţătorii ce au comis infracţiuni grave pot beneficia şi ei...

RAIUL TURNĂTORILOR: Denunţătorii ce au comis infracţiuni grave pot beneficia şi ei de reducerea pedepsei cu 50%

-

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care vizează punerea în acord cu decizii ale CCR, una dintre prevederi stipulând că şi martorii care au comis infracţiuni grave pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei, dacă au denunţat alte persoane.

- Reclama -

Proiectul prevede că persoanele care au comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Articolul 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor excludea de la reducerea la jumătate a pedepsei pe autorii unor infracţiuni socotite grave, dar Decizia CCR nr. 67/2015 a statuat că excluderea este neconstituţională.

În consecinţă, din noua formulare a articolului 19 a legii a fost eliminată sintagma ”infracţinea gravă”, forma propusă Parlamentului spre aprobare fiind următoare: ”Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, şi care a comis o infracţiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

De asemenea, în proiectul de lege sunt prevăzute mai multe modificări aduse codurilor penale şi altor acte normative, printre care incriminarea faptei de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier fără permis de conducere, potrivit deciziei CCR nr. 224/2017.

”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede actul normativ adoptat, miercuri, de către Guvern

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img