spot_img
23.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAnalizeRaed Arafat, vizită în Palestina, la comemorarea a 13 ani de la...

Raed Arafat, vizită în Palestina, la comemorarea a 13 ani de la moartea lui Yasser Arafat

-

Zeci de mii de palestinieni s-au reunit sâmbătă în Gaza pentru a comemora 13 ani de la moartea liderului lor istoric, Yasser Arafat, o adunare ce marchează ameliorarea relațiilor între facțiunile rivale palestiniene, care au semnat luna trecută un acord de reconciliere, după ani de conflict, relatează AFP.

În acelaşi timp, secretarul de stat Raed Arafat se află într-o vizită în Palestina.

- Advertisement -

La Ramallah, Raed Arafat s-a întâlnit cu comandantul Forțelor Naționale de Securitate din Palestina, Nidal Abu Dukhan.

Secretarul român de stat a fost sâmbătă în Nablus, localitate în care Raed Arafat a copilărit, a vorbit despre dezvoltarea din ultimii ani a localității, dar și despre nevoile stringente pe care le are această așezare cu o medie de 5.400 de locuitori pe kilometru pătrat — a doua ca densitate după Gaza — și chiar de 7.000 de locuitori pe kilometru pătrat dacă sunt luate în calcul taberele de refugiați.

- Advertisement -

Raed Arafat a avut sâmbătă la Nablus întâlniri și cu alte oficialități din acest centru comercial și cultural palestinian, la care a participat și șeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Țîrlea.

Secretarul de Stat s-a aflat începând de miercuri seară în Palestina pentru a participa la cel de-al doilea Congres medical internațional palestiniano-român organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România (AMFPR), în colaborare cu Ministerul Sănătății din Palestina, Ambasada Statului Palestina și Departamentul de Situații de Urgență (DSU) din România, cu sprijinul Oficiului de Reprezentare al României în Palestina și sub egida președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Yasser Arafat, decedat în Franța în 2004, a fost fondatorul și liderul mișcării Fatah.

Într-un discurs înregistrat și transmis pe ecrane uriașe, Mahmoud Abbas, care nu a mai pus piciorul în Gaza din 2007, i-a adus un omagiu predecesorului său. ‘Poporul nostru palestinian, care te-a iubit întotdeauna ca pe un mare conducător, are încă această dragoste, acest respect și această loialitate’, a spus Abbas în mesaj, dând asigurări că palestinienii sunt ‘uniți’ și ‘refuză divizările’. 

Precedenta comemorare a decesului lui Arafat a avut loc în Gaza la sfârșitul lui 2007, la scurt timp după preluarea controlului de către Hamas și alungarea prin forță a Fatah.

De atunci, Autoritatea Națională Palestiniană, dominată de Fatah, a continuat să conducă în Cisiordania, dar nu a mai avut pondere în Gaza.

Cele două părți au semnat luna trecută un acord de reconciliere negociat de Egipt, prin care Hamas s-a obligat să cedeze puterea civilă în Gaza înainte de 1 decembrie. Soarta aripii sale armate rămâne deocamdată incertă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img