spot_img
16.2 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăJustitieRadu Mazăre, 9 ani de închisoare- Cristian Borcea, 5 ani cu executare...

Radu Mazăre, 9 ani de închisoare- Cristian Borcea, 5 ani cu executare DEFINITIV

-

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare, transmite CTNews. Cristian Borcea a primit 5 ani cu executare, transmite Antena 3.

- Reclama -

Edilul, aflat acum în Madagascar, a primit anterior o condamnare de 4 ani cu suspendare.În același dosar au fost condamnați mai mulți inculpați. Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a primit o condamnare de 5 ani cu executare, iar fostul acționar la Dinamo, Dragoș Săvulescu, are o sentință definitivă de 5 ani și jumătate, mai spune sursa citată.

Pe data de 8 ianuaie, avocata lui Radu Mazăre, Ioana Focşa, a cerut judecătoilor achitarea clientului ei, pe motiv că instanţa de fond, care a pronunţat o decizie de condamnare cu suspendare în cazul fostului primar al Constanţei, nu şi-a motivat decizia.

Ioana Focşa a spus în faţa instanţei că procurorii DNA nu au arătat în ce mod a încălcat legea Radu Mazăre. „Să mi se explice şi mie ce lege a încălcat primarul? Primarul doar a emis dispoziţia. Legea 10/2001 atât prevede: emiterea dispoziţiei motivate de către primar. Nu spun că un primar nu poate fi subiect activ al infracţiunii pe Legea 10/2001, spun doar că Parchetul nu a arătat care a fost conivenţa (între inculpaţi şi primar – n.r.)”, a declarat avocata Ioana Focşa, citată de Mediafax.

Avocaţii lui Cristian Borcea au cerut la rândul lor achitarea. „Nu avem constituire de parte civilă în acest dosar, dar cu toate astea se cere de la 5 la 15 ani. E faptă, nu glumă – şi pedeapsă, nu glumă! Cristian Borcea a fost cumpărător de bună credinţă şi vă spun asta cu mâna pe inimă, nu că sunt apărătorul lui. (…) El a cumpărat un drept litigios şi a fost de bună credinţă. De aceea a şi cumpărat de la Giurgiucanu (Georgică – n.r.) numai doi la sută”, a declarat Alice Drăghici, unul dintre avocaţii lui Cristian Borcea.

Anterior, un procuror de şedinţă al DNA a cerut condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă „orientată spre maximum de 15 ani” de închisoare în acest dosar. DNA a cerut de asemenea închisoare cu executare pentru Nicuşor Constantinescu și pentru Cristian Bocea, inculpați şi ei în dosar.

Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img