Rusia găzduiește al 16-lea summit BRICS. Este vorba de un club economic fondat, în urmă cu două decenii, de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Lor li s-au adăugat și alte noi state așa că putem vorbi de BRICS+ căci în club au venit și Iran, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Etiopia. La Summit participă președintele Chinei Xi Jinping iar președintele Vladimir Putin susține că vrea să consolideze și mai mult legătura cu Beijingul, “un factor de stabilitate pe scena internațională”, după cum a explicat liderul de la Kremlin, relatează Radio France.
RELATAREA RADIO FRANCE:
Summitul BRICS are loc la Kazan, în Rusia și este ocazia pentru Vladimir Putin pentru a arăta că nu este izolat pe scena internațională, în ciuda războiului pe care îl duce în Ucraina și în ciuda sancțiunilor occidentale.
Alexandre Kateb este economist iar la microfonul RFI explică ce reprezintă mai exact acest bloc BRICS: este o alianță politică ori una economică? Alexandre Kateb: „Este o alianță economică, un club economic care își dorește promovarea unor inițiative, care sunt benefice tuturor membrilor. Dar, totodată, BRICS are o dimensiune politică și geopolitică tot mai evidentă la ora actuală și care face din BRICS un forum al puterilor emergente, din sudul global, dar și principala forță de dialog cu statele occidentale, pe anumite chestiuni economice dar și geopolitice”.
Trebuie spus și că BRICS reprezintă 30% din bogăția mondială și 45% din populația mondială.
Economistul Alexandre Kateb: „Există un efect de volum, care este un aspect important dar la fel de importantă este prezența în acest club a unor puteri, cum este cazul Chinei, a Indiei, a Rusiei dar și a Braziliei. Ele servesc drept locomotivă pentru toate celelalte state. Apoi, să nu uităm că avem mari state exportatoare de materii prime, cum este cazul Emiratelor Arabe Unite și a Rusiei. Acum, numărul de șefi de stat care au răspuns invitației lansate de Vladimir Putin, arată că liderul de la Kremlin nu este deloc izolat pe scena internațională iar în plus, că doresc să construiască împreună cu Rusia lumea care va exista după încheierea războiului din Ucraina”.
Cum văd occidentalii acest summit BRICS?
Economistul Alexandre Kateb: „Aș spune că există un fel de inconștiență, ori de neglijență din partea statelor occidentale, în special din partea Statelor Unite, care, nu înțeleg prea bine ce se întâmplă acolo și care au o tendință de a relativiza importanța discuțiilor ce ar putea avea loc între aceste puteri. Am impresia că Occidentul nu înțelege că BRICS ar putea fi catalizatorul unei dezoccidentalizări a lumii, cu initiative concrete care riscă să amenințe puterea dolarului american dar, la fel de bine, a sectorului tehnologic american. Pe toate fronturile, BRICS pare disponibil să avanseze, discret dar sigur. Este un proiect pe termen lung”.
Dar, pe măsură ce se lărgește acest grup și integrează noi membrii, există și unele probleme interne.
Economistul Alexandre Kateb: „De fapt, până în prezent, nu a existat un leadership, în cadrul acestui grup. Ori, asta a fost linia adoptată tocmai pentru a fi evitate eventuale conflicte interne ori divergențe. Se vrea un club de dialog pe diverse subiecte. Dar, observăm că tot statele BRICS susțin reformarea unor instituții precum Fondul Monetar Internațional. De aceea nici nu trebuie să ne mirăm că BRICS are loc în același timp cu reuniunile de toamnă a FMI și a Băncii Mondiale”.