spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăDezvaluiriRadio France: Iohannis a lipsit fără nici o motivație de la reuniunea...

Radio France: Iohannis a lipsit fără nici o motivație de la reuniunea UE pe Brexit

-

Un consens european s-a degajat la Bruxelles în jurul perioadei de tranziție post Brexit până la finele anului 2021. Klaus Iohannis a lipsit de la această discuție miercuri seară ca și de la prezentarea făcută de Theresa May, transmite Radio France Internationale.

Niciuna din propunerile europenilor privind viitorul aranjament frontalier între Irlanda și Irlanda de Nord nu a fost reținută de Londra.

Acordul este însă vital pentru menținerea unității Regatului Unit și a păcii în Irlanda de Nord.

In actuala configurație politică de la Londra este clar, însă, că nicio propunere europeană nu va fi agreată. Singura soluție este așteptarea.

Prin urmare, negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier a propus extinderea cu un an a perioadei de tranziție post Brexit, deja mai mult sau mai puțin hotărâtă, până când ceva se va schimba în ecuație.

Nici această propunere nu a fost imediat agreată de Theresa May, dar ea a dat unele indicații miercuri seară la Bruxelles că ar putea fi flexibilă asupra problemei. Aceasta ar evita o frontieră fizică pe insula Irlandei, o despărțire dură a celor doua Irlande și deci ar evita redeschiderea cutiei Pandorei.

Theresa May a expus liderilor UE timp de 15 minute viziunea britanică a divorțului, fără elemente complet noi, dar cu unele indicații privind rămânerea parțială a Regatului Unit în uniunea vamală.

Prin asta s-ar înțelege rămânerea Irlandei de Nord în aceasta uniune și în spațiul de mișcare comun (Common Travel Area) și deci evitarea frontierei fizice.

Prezentarea Theresei May și dezbaterea care a urmat după plecarea ei au fost însă ratate de doi lideri europeni: Klaus Iohannis, președintele român și Lars Lokke Rasmussen, premierul danez. 

Cel din urmă a avut probleme cu avionul, dar Klaus Iohannis a lipsit fără motivație. Echipele de comunicare din jurul său au refuzat să discute subiectul. 

Securitatea Consiliului European afirmă că acesta nu a intrat în clădire decât după 21.30, oră la care Theresa May părăsise deja summitul UE.

Iohannis și soția sa au vizitat în acest timp Pompei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img