Radio France Internationale: Rezoluția Parlamentului European despre România poate exercita doar o presiune politică

0
5

O rezoluție a Parlamentului European privind statul de drept în România a fost votată azi la Strasbourg cu o mare majoritate. Raportul MCV este adoptat tot azi. Rezoluția critică guvernul român privind funcționarea justiției și independenta presei, între altele. Raportul MCV menționează aceleași probleme, transmite Radio France Internationale.

O gamă largă de probleme este cuprinsă in rezoluția Parlamentului European : modificarea legilor justiției, finanțarea ONG-urilor , libertatea presei, reprimarea brutală a manifestației diasporei din 10 august, toate acestea sunt menționate.

Dar Parlamentul European vizează aici un scop mai larg, anume acela de a combate corupția și derivele în toată UE. Astfel, textul deplânge renunțarea la publicarea unui raport al Comisiei Europene, ultima data apărut în 2017, care analizează nivelul de corupție în toate statele UE.

Rezoluția a fost dezbătută de Parlamentul European în data de 3 octombrie, când – contrar așteptărilor -nu fusese încă redactată. De altfel, ea poate exercita doar o presiune politică.