spot_img
1.3 C
București
miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăExterneRadio Europa Liberă: Un nou val de emigrație rusească

Radio Europa Liberă: Un nou val de emigrație rusească

-

Potrivit statisticilor guvernului rus, 203.000 de oameni au părăsit Rusia pentru totdeauna în primele opt luni ale lui 2014, față de 186.000 în 2013, și e foarte posibil ca recordul de 215.000 din 1999 să fie depășit, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Iată-i pe cîțiva din cei mai proeminenți ruși care au decis în lunile din urmă să-și caute norocul în străinătate.

- Advertisement -

Rustam Adagamov, fotograf și blogger. Adagamov a emigrat în capitala Cehiei Praga în martie 2014, după ce autoritățile ruse l-au acuzat că a întreținut relații sexuale cu o persoană minoră, acuzație pe care o respinge.

Serghei Guriev (foto), economist, fost rector al Noii Școli Economice de la Moscova. A plecat din Rusia în vacanță în mai 2013 și s-a hotărît să nu mai revină după ce a fost contactat periodic de procurorii care anchetau posibile noi acuzații împotriva fostului oligarh Mihail Hodorkovski. „Am părăsit Rusia din motive personale. Prefer să fiu liber”, a scris Guriev în „New York Times”. Acum trăiește în Franța.

- Advertisement -

Oleg Kashin, jurnalist și blogger. A emigrat în Elveția în mai 2013. În 2010 a fost atacat cu brutalitate pentru scrierile sale. Spune că se teme să nu fie persecutat pentru activitatea sa politică de opoziție.

Gary Kasparov, fost campiona mondial la șah, activist politic de opoziție. A părăsit Rusia în iunie 2013, spunînd că nu a emigrat, și că se va întoarce în țara sa când va simți că poate să facă asta în siguranță. „Rusia este și va fi totdeauna țara mea”, a scris la vremea respectivă. Trăiește în Statele Unite.

Mașa Gessen, scriitoare, jurnalistă, activistă. În decembrie 2013 a anunțat că emigrează în Statele Unite din cauza unor declarații ale unor oficialități ruse care au cerut ca familiilor gay să li se ia copiii.

Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia. A stat 10 ani în închisoare după ce a fost condamnat pentru deturnare de fonduri și evaziune fiscală, acuzații despre care spune că au fost motivate politic. Hodorkovski a fost amnistiat prin decret prezidențial și eliberat din închisoare în decembrie 2013. De atunci trăiește în Elveția, unde i s-a dat azil politic. În martie a declarat că dacă s-ar întoarce în Rusia lui Putin ar ajunge iar la închisoare.

Pavel Durov, antreprenor, fondator al site-ul de socializare VKontakte. A părăsit Rusia la începutul lui 2014, în mijlocul unei dispute de afaceri legată de VKontakte. În aprilie 2014 a primit cetățenia națiunii caraibiene St.Kitts și Nevis. Spune că rețeaua VKontakte e controlată acum de Igor Secin și de oligarhul Alișer Usmanov, amîndoi apropiați ai Kremlinului.

Galina Timcenko, jurnalistă, fostă editoare la Lenta.ru. După ce proprietarii de la Letna.ru au concediat-o în martie 2014 pentru felul în care a relatat despre conflictul din Ucraina, aproape toți redactorii site-ului au demisonat. În aprilie, Timcenko și echipa sa au anunțat un nou proiect media numit Meduza, bazat la Riga, Letonia. În noiembrie 2014, a declarat pentru „The Daily Beast” că se simte acum la adăpost de presiunile din partea guvernului rus. „Nu cred nici o secundă că Kremlinul poate să-și arunce micile sale colivii peste imensul internet rusesc”, spune Timcenko.

Leonid Berșidiski, jurnalist, editor fondator al cotidianului „Vedomosti”. A anunțat că pleacă în Germania în iunie 2014, referindu-se la conflictul din Ucraina: „N-am nici un chef să rămân în Rusia și nu vreau să plătesc nici o copeică pentru Crimeea. Lucrurile furate rămân lucruri furate”.

Marat Guelman, curator de artă și consultant politic. A anunțat în ianuarie 2015 că pleacă din Rusia cu intenția de a înființa o galerie de artă în Muntenegru. A dat de necazuri în 2013 când era curatorul unei prezentări la Muzeul Perm de Artă Contemporară care ridiculiza Jocurile Olimpice de la Soci programate pentru 2014 și pe dictatorul sovietic Iosif Stalin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img