spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDiasporăRadio Europa Liberă: Țeapa USR-PLUS pentru PNL

Radio Europa Liberă: Țeapa USR-PLUS pentru PNL

-

Întrebarea care strică bucuria victoriei opoziției este una singură: intră sau nu PNL la guvernare? USR/PLUS n-ar fi prea deranjați dacă liberalii ar face pasul.Socotelile sunt complicate și țin în primul rând de strategia politică. Istoria arată că PSD poate fi la fel de periculos atât la guvernare, cât și în opoziție, iar amintirea anului 2016 nu se șterge prea usor. După Colectiv, Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier, PSD a plecat de la guvernare, Iohannis a numit guvernul tehnocrat Dacian Cioloș, susținut în parlament de opoziție, iar peste un an PNL pierdea alegerile și PSD- ALDE obțineau o victorie zdrobitoare. Comparabilă doar cu dezastrul de acum, arată Radio Europa Liberă într-un comentariu.

- Reclama -

COMENTARIUL RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

O lecție amară pe care noua alianță USR-PLUS, a învățat-o. ”Nu vom mai cădea în capcana din 2016”, spune pentru Europa Liberă Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în cabinetul Cioloș. Cuvântul de ordine: alegeri anticipate. ”Altă soluție politică nu este sustenabilă. Dacă nu ai încrederea oamenilor dată prin vot nu ai cum să iei măsurile curajoase de care țara asta are nevoie”, spune Voiculescu.

Anticipate, ușor de zis, greu de făcut, iar asta o știu toți, în frunte cu liderii care dau acest semnal. Moțiuni de cenzură, două guverne căzute la vot, dizolvarea parlamentului de către președinte, dizolvare care nu se poate face în ultimele 6 luni de mandat. Adică, termenul expiră cândva în iunie. Chestiunea este deci adjudecată pentru anul 2019.

- Advertisement -

Și asta o știu toți, probabil că de aceea Dan Barna, liderul USR, susține că anticipatele pot fi făcute împreună cu alegerile locale din primăvara anului viitor. Dar până atunci la mijloc sunt prezidențialele, scrutin la care cele două partide de opoziție ar putea intra în coliziune directă. USR/PLUS a anunțat deja că va avea propriul candidat la prezidențiale, Dacian Cioloș, iar PNL că îl susține pe Klaus Iohannis. Complicat.­

Concurența electorală dăunează prieteniilor. Chiar și unora mai solide decât cea dintre PNL și Alianța 2020. Care e departe de a fi una trainică, lucru care s-a văzut public de câteva ori. Ascensiunea USR/PLUS, care a scos un scor de 21,5%, le cam stă în gât liberalilor. Mai ales că a obținut rezultate bune în orașe la care visa și PNL: Cluj și București.

Fript cu ciorba, USR/PLUS suflă acum și în iaurt. Alianța a anunțat ferm că nu intră la guvernare, dar că va sprijini din parlament un viitor guvern de coaliție, sau chiar unul minoritar PNL. E convinsă că nimic bun nu poate ieși de aici, partidul care face pasul va fi compromis, iar șansele la viitoarele alegeri i se reduc.

Surse din Alianță au spus pentru Europa Liberă că nu ar fi un deranj chiar atât de mare dacă s-ar întâmpla una ca asta. În fond, lupta politică e luptă, iar noua Alianță are interesul să se consolideze după victoria de acum și, evident, să-și maximize scorul la locale și parlamentare. Altfel spus, nu i-ar strica niște procente de la PNL. Care ar putea să fie chiar consistente dacă PNL se compromite intrând la guvernare, susțin sursele noastre.

Nici liberalii nu sunt născuți ieri, în tot cazul nu în politică, așa că sunt și ei conștienți de riscuri. ”Avem de ales între două rele. Nici nu putem să stăm cu brațele încrucișate, că oamenii așteaptă un semnal, iar dacă intrăm putem păți ca Cioloș”, spune pentru Europa Liberă o sursă din partid.

La liberali însă aburii victoriei sunt mai groși, iar presiunile pentru intrarea la guvernare, în urma unei moțiuni de cenzură, sunt mari. Curentul pentru guvernare este destul de puternic și vine în primul rând de la primari, care s-au mobilizat extraordinar în campanie și care nu înțeleg de ce ar trebui să mai aștepte încă doi ani, ne spune o altă sursă. Ludovic Orban nu este însă deloc convins că aceasta este soluția cea mai bună. Sursele noastre spun că se înceară negocierea unei majorități la moțiunea de cenzură la pachet cu anticipatele. Adică, să existe un angajament al celor care vor vota moțiunea că vor merge mai departe și vor vota și pentru căderea celui de-al doilea guvern, ceea ce duce spre anticipate. Formula ar fi agreată și de președintele Iohannis.

Dar în politică socotelile de acasă rareori se potrivesc cu cele din târg. Trădările sunt la ordinea zilei, iar după prima moțiune multe se pot întâmpla.

Determinat pentru depunerea unei moțiuni și intrarea la guvernare pare a fi Rareș Bogdan, spun sursele noastre, al cărui nume este vehiculat pe la colțurile sediului din Modrogan drept viitor premier. Unii spun că e un banc.

Clar e un singur lucru: și intrarea la guvernare, și anticipatele depind de succesul unei moțiuni de cenzură. Are ea șanse? Nu prea. Deși la Camera Deputaților coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea, în plenul parlamentului încă o deține chiar și după ruperea protocolului cu UDMR. Voturile Pro România mai ajută, e drept, dar nu suficient, iar pe cele ale minorităților nu se prea poate pune bază. Dar negocierile de abia de acum încolo încep, iar situația este volatilă. Nu se știe ce se va întâmpla cu ALDE, partid care după rateul din alegeri pare a fi în disoluție și la parlamentarii căruia trag mulți cu ochii.

Negocierile nu vor dura însă prea mult, pentru că PNL e grăbit să introducă moțiunea cât mai repede, semn că pe termen scurt nu anticipatele sunt miza.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img