Radio Europa Liberă: PSD- 20 CJ, PNL 17, USR câteva municipii importante, PMP mișcă, Pro România și ALDE- eșec pe linie

0
98

Pe harta politică dată de câștigătorii consiliilor județene, PSD a scăzut de la 29 la 20, în vreme ce PNL a crescut de la 9 la 17. Cea ce indică faptul că cele două mari partide vor domina probabil în proporții relative egale viitorul parlament care va rezulta după alegerile generale din luna decembrie. PSD continuă deci să domine politica locală, dar numai în sud. Transilvania e majoritar liberală, în vreme ce social-democarții pierd treptat și Moldova, unde inclusiv județul Vrancea a fost adjudecat de liberali, spune Radio Europa Liberă într-un comentariu.

CE MAI SPUNE RADIO EUROPA LIBERĂ:

Uniunea Salvați România avansează încet, dar sigur, iar marile victorii sunt contabilizate în câteva muncipii importante: în Timișoara, unde Dominic Fritz, un neamț crescut într-un sat din Germania și care a candidat pentru USR l-a bătut cu o diferență de circa 20% pe fostul primar liberal, Nicolae Robu; la Brașov unde Allen Coliban l-a învins pe primarul PNL, George Scripcaru, care conducea orasul din 2004, iar Lucian Daniel Stanciu Viziteu l-a bătut la Bacău pe Sergiu Sechelariu cu o diferență mai mare de zece procente.

E posibil ca USR să fie partidul fără de care să nu se poată face majoritatea. Politica de negociere permanentă, fără înrolarea în coaliția de guvernământ va rămâne, însă, obiectivul USR, care calculează să facă guvernul abia la alegerile din 2024.

Premierul Ludovic Orban a vorbit imediat după alegeri depsre politica de alianțe de care are nevoie PNL și în viitor, după ce la alegerile din 27septembrie a câștigat în toate locurile unde a avut candidați susținuți de liberali și de USR.

Așa numita stângă formată din PSD, Pro România și ALDE a fost fărâmițată, dar a câștigat în cele câteva situații în care a candidat cu un singur candidat. Formațiunile foștilor premieri Călin Popescu Tăriceanu, liderul (ALDE) și Victor Ponta (Pro România) au obținut fiecare scoruri în jur de 2%, ceea ce l-a făcut pe liderul PSD, Marcel Ciolacu să-i transmită lui Victor Ponta că singura alianță posibilă între PSD și ProRomânia poate avea loc doar prin absorbția celei de a doua formațiunii în sânul partidului de care s-a despărțit în urmă cu trei ani.

Spre deosebire de cei doi, fostul președinte Traian Băsescu a reușit să obțină pentru PMP mai mult de șapte procente în Consiliul General al capitalei, în așa fel încât să devină un partid balama în jocul politicii locale.