spot_img
12 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDezvaluiriRadio Europa Liberă: Moțiunea de cenzură este o capcană pentru opoziție. Un...

Radio Europa Liberă: Moțiunea de cenzură este o capcană pentru opoziție. Un guvern PNL ar putea fi unul de sacrificiu

-

Moțiunea de cenzură este o capcană pentru opoziție. În primul rând, pentru liberali. Sunt la o cotă de 30% în sondajele de opinie, iar guvernarea este posibil să erodeze imaginea acestui partid, să tulbure rivalitățile existente în orice formațiune politică între diversele grupări. Un an de guvernare de tranziție, cu probleme mari de rezolvat, cu un aparat administritativ dominat de clientela politică a PSD-ALDE, sună mai degrabă a guvernare de sacrificiu în an electoral., spune Radio Europa Liberă.

USR, în creștere constantă, cu așezarea în postura de spectator al guvernării, se îndreaptă cel mai probabil spre un traseu ascendent în sondajele de opinie. Doar problemele interne, mai ales cele legate de stabilirea candidaților la primăriile marilor orașe, ar putea crea probleme acestei formațiuni.Pe partea stângă, PSD cu siguranță va încerca replicarea situației din 2016, când a dominat Parlamentul și a dictat guvernului tehnocrat Cioloș din opoziție. A revenit la guvernare după doar un an, cu o majoritate absolută, alături de satelitul pe care și-l crease între timp, ALDE. Sau, pentru cine își amintește, perioada de opoziție 96-2000, când a revenit dintr-o opoziție care i-a adus inclusiv scindarea – înființarea ApR, prin plecarea lui Teodor Meleșcanu. Contraperfomanța acestei guvernări devine istorică. Dintr-un partid de aproape 50% în decembrie 2016, în trei ani PSD a ajuns la 20%. În plus, mai are pe culoarul stângii RoRomânia, partidul desprins din sine anul trecut, care în cel mai bun caz pentru social-democrați poate deveni avatarul stângii, mai spune Radio Europa Liberă.

- Advertisement -

Astfel, avem trei formațiuni – PNL, USR (Plus) și PSD (+ProRomânia) care, în pragul alegerilor parlamentare de anul viitor, ar putea avea cam aceeași cotă, în jur de 25-30 de procente. Or, tocmai această competiție umăr la umăr face ca soarta viitoarei guvernări să fie fluidă, este concluzia REL.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img