Marile puteri europene (Franța, Germania, Italia) vor ca Rusia și Ucraina să încheie pace chiar cu prețul pierderilor de teritoriu ucrainean. Sunt îngrijorate de perspectiva unei Rusii „umilite”. Unitatea UE începe să scârțâie, Ungaria își negociază pe bani grei dreptul de veto, transmite Europa Liberă.
CE SPUNE RADIO EUROPA LIBERĂ:
După ce va fi obținută pacea, Europa va trebui să construiască „noi echilibre de securitate”, a spus Emmanuel Macron într-un discurs la Parlamentul European de la Strasbourg, săptămâna trecută.
În țările Europei Centrale și de Est a sunat alarma, mai ales că declarația venea după aceea că Rusia nu trebuie „umilită”.
Cancelarul Olaf Scholz i-ar fi transmis lui Putin un mesaj similar în îndelungata convorbire telefonică din 13 mai. Retragerea trupelor ruse sau integritatea teritorială a Ucrainei nu au fost aduse în discuție.
Trebuie să înceapă din nou niște „negocieri credibile”, a spus și premierul Italian Mario Draghi. „Cred că trebuie să ne gândim profund la cum să rezolvăm acest lucru”, a completat Draghi.
Fostul premier italian Giuseppe Conte, care conduce Mișcarea 5 Stele, membră a coaliției de guvernare a lui Draghi, a pus punctul pe „i”: „Întreaga Uniune Europeană, după această fază inițială în care am sprijinit cu ajutor militar, ar trebui să se concentreze pe negocieri și să exercite presiuni pentru o soluție politică”, a spus el pentru politico. eu.
Prețul păcii e diferit în UE
Ce ar putea însemna o „strategie mai analizată” sau „presiunile pentru o soluție politică”? A explicat însuși președintele Volodimir Zelenski, care a dezvăluit că Emmanuel Macron i-a cerut să agreeze concesii teritoriale pentru a debloca negocierile și a obține pacea.
Acest demers „nu e foarte corect”, pentru că i-ar permite lui Putin „să evite umilirea”, într-un moment în care ruşii încearcă în continuare să preia controlul sudului şi estului Ucrainei, a spus Zelenski.
„Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice Rusiei, acum (…) timpul de a sta la aceeaşi masă cu Rusia s-a terminat. Nu mai este posibil”. Iar noi vrem, a spus răspicat Zelesnki într-un interviu pentru RAI 1, ca „armata Rusiei să părăsească pământul nostru. Nu îl vom ajuta pe Putin să salveze aparențele plătind cu teritoriul nostru. Ar fi nedrept”.(…)