Direcția anticorupție, după cum știm, se află într-un nor de ceață care nu știm dacă o camuflează sau o orbește. Procuroarea șefă are inexplicabile relații contra naturii sale instituționale cu serviciile secrete și, cu toate că probele se adună, ea neagă cu tărie acuzația că multe dintre rechizitorii i-au fost date la dejunul de lucru sau la cinele de taină cu șefii serviciilor. Recent a renunțat la doi dintre aghiotanți (Doru Țuluș și Mihaela Iorga) acuzați că au avut la rândul lor, relații interzise cu presa căreia i-ar fi livrat înregistrări compromițătoare cu șefa lor, se spune într-un comentariu Radio Europa Liberă.
Cu alte cuvinte, palierul de la care toți se așteaptă să ne lumineze raza dreptății este cuprins de bezna războiului total. Dacă introducem în deja obscura ecuație și pensionările din sistemul judiciar și contestarea tot mai vehementă a Curții Constituționale care ar fi formată (zic contestatarii actualei majorități) din oamenii puterii începem să ne întrebăm cine se ocupă totuși cu împărțirea dreptății în România ca să știm de ce aceasta umblă cu capul spart. E drept, CSM-ul a votat împotriva ingineriei lui Tudorel Toader care voia, printre altele, modificări ale codurilor juridice, schimbarea modalității de numire a șefilor din Parchete (excluzându-l pe președinte de pe traseu) și, nu în ultimul rând, înghițirea Inspecția Judiciară în subsolurile ministeriale transformând-o în serviciul său secret (ministrul nici nu a fost prezent la ședința la care își anunțase prezența și președintele Iohannis), însă votul cu pricina a fost la limită (10 împotrivă, 8 pentru) și pare să indice, încă odată, că magistratura românească este formată din doi siamezi – judecătorii și procurorii – care trebuie supuși unei operații de separare, altminteri vor fi mereu pe punctul să se sufoce reciproc, mai spune postul de radio finanțat de Congresul SUA.
În politică, administrație și justiție e război total. Și așa, acoperiți cu noroaiele din bălțile de la Belina și plini de sângele vărsat în luptă, nu mai deosebești îngerii de draci. Politicienii majoritari se prezintă ca niște martiri ai luptei pentru democrație: sunt vânați pentru că au câștigat alegerile, spun ei. Președintele Iohannis ar trebui să înceteze să mai facă analiză politică pentru că există unii care cred că, de fapt, atuncicând spune că „e nevoie de mai multă implicare civică”, nu face decât să incite lumea să iasă în stradă. O ieșire în stradă cât o ieșire din democrație, mai spune REL.