spot_img
15.9 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăAnalizeRadio Europa Liberă despre ce vrea SRI: Recunoașterea facială și monitorizarea tuturor...

Radio Europa Liberă despre ce vrea SRI: Recunoașterea facială și monitorizarea tuturor comunicațiilor

-

Serviciul Român de Informații vrea să se implice în eGuvernare pe bani europeni (…) Proiectul SRI are și un capitol intitulat “Recunoaștere facială” și ar urma să înglobeze 50-60 de milioane de imagini frontale, de tipul cărții de identitate sau al pașapoartelor. (…) Mai mult, proiectul prevede achiziționarea de echipaemente și programe electronice care vor fi folosite pentru interceptarea traficului pe internet și monitorizarea comunicaților electronice de genul whats app, skype, email, se spune într-un comentariu al postului de radio Europa Liberă.

- Reclama -

Proiectul SRI are și un capitol intitulat “Recunoaștere facială” și ar urma să înglobeze 50-60 de milioane de imagini frontale, de tipul cărții de identitate sau al pașapoartelor. Nu e clar, însă, de ce Serviviul Român de Informații ar trebui să aibă o astfel de bază de date cu pozele cetățenilor și care este scopul ei final, fiindcă nu pare să aibă nicio legătură cu obiectivul proiectului, care este “prevenirea și combaterea fraudei”. Organizațiile neguvernamentale care au analizat proiectul susțin că în acest fel SRI își poate face o aplicație astfel încât să „citească” în mod automat Facebook, să integreze date de acolo în baza de date de recunoaștere facială și chiar să descopere un cont în care o persoană și-a dat un alt nume. Un scenariu mai pesimist ar fi acela în care SRI sau Jandarmeria filmează sau preia o filmare cu câteva mii de participanți la un protest, o procesează, o analizează cu noul soft de “recunoaștere facială” și identifică exact cine a participat, afirmă Europa Liberă.

Mai mult, proiectul prevede achiziționarea de echipaemente și programe electronice care vor fi folosite pentru interceptarea traficului pe internet și monitorizarea comunicaților electronice de genul whats app, skype, email. Spre exemplu ar putea avea acces la emailurile judecătorilor sau politicienilor. Nu în ultimul rând, din descrierea făcută de SRI pentru accesarea banilor europeni rezultă și ideea realizării unor “profile comportamentale” ale cetățenilor făcute din bazele de date ale fiscului, ministerului de Interne și cele furnizate de Casa Națională a Asigurăririlor de Sănătate, susține postul de radio finanțat de Congresul american.

Rămân totuși câteva întrebări: ce legătură există între “recunoașterea facială” și e-guvernare? Echipamentele de interceptare a comunicațiilor pe internet pot fi folosite fără aprobarea unui judecător? De ce finanțează Uniunea Europeană un proiect care ar putea încălca drepturile cetățenilor?, își încheie comentariul Radio Europa Liberă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img