Radio Europa Liberă: „Corupția ucide” ar trebui să spună și azi Iohannis, când cele mai multe măști sanitare, teste achiziționate de stat sau comportament de demnitar nu corespund standardelor

0
106

Cine se așteaptă ca președintele să-și asume solidar cu guvernul ceva din responsabilitatea pentru victimele pandemiei așteaptă degeaba. Ieșirile zilnice ale președintelui fac parte din campania electorală, nu dintr-un proces de evaluare aprofundată a cauzelor și efectelor supergripei. Altminteri, ar vorbi despre corupția sistemului de achiziții din sănătate, despre infrastructura deficitară, despre exodul de cadre medicale, despre incompetență și demagogie, despre sociopatia instituțiilor, se spune într -un comentariu Radio Europa Liberă.

CE MAI SUSȚINE RADIO EUROPA LIBERĂ;

Catastrofa de la Colectiv a fost radiografia unor metastaze istorice care l-au făcut pe novicele Klaus Iohannis, abia ajuns la președinție, să preia și să valorifice retoric până la saturație sloganul „Corupția ucide”. Părea atunci că a văzut cu ochii lui cât e de putred sistemul, că empatizează cu victimele și că se va bate ca tragedia aceea să capete un sens. Însă aproape imediat după aceea, „Corupția ucide” a devenit lozincă politică folosită de partidul lui în campania electorală și și-a pierdut relevanța etică.

Nu altceva spune președintele astăzi: PSD, o formațiune profund coruptă, ar fi avut cinismul să tragă de timp, pentru a sabota guvernul și a-l pune în imposibilitatea de a controla boala. Nu-și mai amintește, desigur, de săptămânile irosite în februarie și martie când se folosea de tot soiul de tertipuri procedurale pentru a provoca alegeri anticipate, deși pandemia bătea la ușă, ba chiar intrase în casă. Uită să amintească de nenumăratele achiziții dubioase făcute prin intermediari de oamenii de casă ai PNL, de mita dată presei pentru a transmite doar informații furnizate din surse oficiale și controlate, adică fără a mai trebui verificate și controlate. „Corupția ucide” ar trebui să spună și azi, când cele mai multe măști sanitare, teste achiziționate de stat sau comportament de demnitar nu corespund standardelor.