Se va scrie vreodată epopeea celor zece mii? Cum au străbătut țara mărșăluind glorios în lupta cu fiarele apocalipsului și cu gurile de iad care se cască în drumurile naționale altminteri pline de bune intenții? Nu e vorba despre luptele spartanilor cu atenienii sau cu persanii și nici de armata lui Garibaldi. E vorba despre traseul european al primului transport de zece mii de vaccinuri mai urmărit de presă și politicieni ca drumul lui moș Crăciun din sălbăticiile polare până în vârful pomului de Crăciun, spune într-un comentariu Radio Europa Liberă.
E foarte la modă să te pozezi azi cu vaccinul anti-COVID. Sociologii de serviciu cred că un vaccin bine injectat în lobii nervoși ai atenției și autogratificației publice crește ratingul și popularitatea. Însă endorfinele produse de speranță nu ar trebui să ne blocheze bosa aritmeticii care spune că dacă zece mii de doze parcurg traseul până la destinație într-o zi, și dacă se păstrează ritmul de livrare de până acum (să spunem 200 de mii de doze lunar), atunci cele patruzeci de milioane de care ar fi nevoie teoretic (practic doar 20 milioane de doze, de vreme ce doar vreo 50% dintre români vor să se vaccineze) ar ajunge la destinație la alegerile din 2040,mai spune REL.
Etapa de masă va începe mai la primăvară când, spun autoritățile, vor fi imunizate milioane de persoane, 60-70% din populație. E o aritmetică optimistă și demagogică pentru că, dacă e nevoie de două doze de vaccin și România are contract pentru 10 milioane de doze (în total), nu vor putea fi vaccinate decât cinci milioane de persoane. Probabil că se refereau la 70% din populația care iese la vot. Cine știe? Ca să nu mai spunem că statisticile referitoare la populație folosite de armată diferă de cele ale Autorității Electorale Permanente și că numărul de locuitori ai României a devenit o metodă de manipulare politică și economică.Duba care a ajuns pe 26 dimineața la Institutul Cantacuzino a fost întâmpinată cu noaptea în cap de noul prim ministru Câțu și de o întreaga suită de oficiali care vor să arate astfel că le pasă (de șeful lor, în primul rând), ca să nu mai vorbim de cohortele de telespectatori care au urmărit-o cu sufletul la gură cum ia curbele și pune frână, mai comentează Europa Liberă.