spot_img
16.1 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizeRadio China: SUA, Japonia, Australia și Filipine vor fără scrupule să contrabalanseze...

Radio China: SUA, Japonia, Australia și Filipine vor fără scrupule să contrabalanseze China

-

SUA, Japonia, Australia și Filipine au organizat, duminică, pentru prima dată, exerciții militare comune în largul Mării Chinei de Sud. Presa filipineză a relatat, fără scrupule, că practica celor patru țări este menită să contrabalanseze China. Dacă luăm în considerare summitul SUA-Japonia-Filipine care urmează să aibă loc la Washington, este foarte clară intenția Manilei de a atrage forțe din afara regiunii în problema Mării Chinei de Sud și de a internaționaliza disputa, spune Radio China Internațional într-un comentariu.

CE MAI SUSȚINE RADIO CHINA:

- Advertisement -

În aceeași zi, Teatrul de Sud al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) din China a desfășurat patrule maritime și aeriene pentru a răspunde la orice acțiune de producere a tulburărilor în Marea Chinei de Sud.

Începând de anul trecut, Filipine continuă să provoace tulburări în Marea Chinei de Sud, nave filipineze pătrunzând de mai multe ori în apele din apropierea insulei Huangyan și a recifului Ren’ai. În 21 martie anul acesta, 34 de cetățeni filipinezi au intrat ilegal în reciful Tiexian al Chinei, iar în 4 aprilie multiple nave filipineze au pătruns ilegal în apele adiacente recifului Houteng al insulelor Nansha. Garda de Coastă din China a luat măsurile care se impun în asemenea situații. Manila încearcă să provoace probleme Chinei, să facă tam-tam pe problema Mării Chinei de Sud, pentru ca aceasta să ajungă la proporții tot mai mari.

- Advertisement -

Filipine declară în vorbe că urmărește pacea regională, dar provoacă confruntări și conflict în acțiune. Motivul din spatele acestor acțiuni îl constituie încurajarea și sprijinul SUA și altor forțe din afară. Politica Manilei privind Marea Chinei de Sud se transformă treptat într-o unealtă a Washingtonului de a reprima China. Dependența acesteia de “prietenii frumoși” o tărăgănează pe o cale periculoasă.

Președintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr, a afirmat că prieteni din afara regiunii “au propus din propria lor inițiativă să ne ajute și să satisfacă nevoile statului Filipine”. La o asemenea declarație ridicolă, un analist ironizează spunând că Filipine nu este o fată frumoasă care strălucește de un farmec deosebit, statele occidentale nu au venit din depărtare cu prietenie sau dragoste pentru Manila.

Președintele Comisiei pentru relații diplomatice a Senatului filipinez, Imee Marcos, a declarat că faptul că guvernul filipinez acceptă donațiile pentru apărare și securitatea maritimă din partea SUA și a altor țări occidentale este ca și cum ar “saluta mulți cai Troian în care se găsesc intervențiile externe”, și aceștia ar duce la conflicte pe termen lung. Ea a mai spus că“în conflictul maritim cu China predomină sentimentul în loc de rațiune, ceea ce ne va călăuzi pe un drum periculos…”

De la începutul lunii aprilie, mai mulți lideri ai țărilor ASEAN au vizitat China. Președintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, a făcut prima sa vizită în China, prilej cu care a exprimat sprijinul total pentru dezvoltarea unor relații mai strânse cu China și dorința de a continua politica de prietenie față de China promovată de președintele Joko Widodo. Vicepremierul și ministrul de Externe din Laos, Saleumxay Kommasith, ministrul de Externe din Vietnam, Bui Thanh Son, au vizitat China. Și prințesa Maha Chakri Sirindhorn din Thailanda a început o vizită de o săptămână în China. Referindu-se la problema Mării Chinei de Sud, partea vietnameză a afirmat că dorește să implementeze consensul realizat de liderii celor două țări, să țină sub control divergențele, să impulsioneze cooperarea maritimă și negocierile privind Codul de conduită în Marea Chinei de Sud, pentru a apăra pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud.

Potrivit Raportului privind situația din Asia de Sud-Est elaborat recent de Centrul de Studii ASEAN al Institutului Yusof Ishak din Singapore, majoritatea intervievaților cred că relațiile între țările din Asia de Sud-Est și China prezintă o tendință optimă de dezvoltare, și s-a înregistrat o scădere vizibilă a încrederii în SUA drept partener strategic și apărător al securității regionale. Analiștii arată că motivul pentru care a scăzut popularitatea SUA în rândul țărilor ASEAN este că acestea și-au dat seama că în spatele comportărilor isterice ale statului Filipine se află tocmai provocarea și instigarea SUA. Practicile moderate ale Chinei în problema Mării Chinei de Sud sunt cele care apără pacea regională și corespund intereselor statelor implicate.

Filipine aparține Asiei, și ASEAN, și trebuie să revină în familia Asiei de Sud-Est. Este nevoie să acționeze conform tendinței istorice, să urmărească o strategie independentă, făcând eforturi pentru apărarea păcii și stabilității în regiune. Provocările sale în problema Mării Chinei de Sud sunt sortite eșecului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img