SUA a condus cel puțin 23 de războaie la nivel mondial, între 2017-2020 prin programul 127e, inclusiv cel puțin 14 în regiunile Orientului Mijlociu și Asia-Pacific, prin intermediari, arată Intercept, un site de investigații din SUA. Numai în 2020, cel puțin 14 proiecte au fost active. Dacă este adevărat, aceasta este o altă dovadă concretă că SUA susțin, de mult timp, războaie prin intermediari în întreaga lume, fiind o dovadă suplimentară că sunt cea mai mare sursă de haos din lume, transmite Radio China.
Programul a fost autorizat în secret să furnizeze arme, instruire și informații militarilor străini, pentru așa-numitele operațiuni de combatere a terorismului, la un cost de 310 milioane USD, arată Intercept, citând documente și înalți oficiali ai Departamentului american al Apărării. Partenerii programului 127e primesc misiuni sub comanda SUA, împotriva dușmanilor Statelor Unite. Raportul arată că SUA au derulat astfel de proiecte în Egipt, Liban, Siria, Yemen, Tunisia și alte țări. Până acum, Pentagonul și Comandamentul pentru Operații Speciale din SUA nu au făcut nici un comentariu referitor la datele prezentate de Intercept.
Așa-numitul război prin intermediar se referă la războiul inițiat sau susținut de unele mari puteri pentru a evita implicarea directă în conflicte, în încercarea de a maximiza beneficiile, cu riscuri minime. Odată cu sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și începutul Războiului Rece, acest tip de războaie au devenit treptat una dintre principalele forme ale conflictelor globale.
Din Orientul Mijlociu, până în Europa de Est și America Latină, SUA s-au aflat în spatele majorității tensiunilor din ultimele decenii. De exemplu, în așa-numita „Primăvară Arabă”, care a început în 2010, Statele Unite au jucat un rol în culise. În Siria, Statele Unite au sprijinit rebelii sirieni în diferite feluri.
Privind criza ruso-ucraineană, cum explică politicienii americani transporturile masive de arme către Ucraina, schimbul de informații și date satelitare cu Ucraina, dar și impunerea de sancțiuni asupra Rusiei, în ciuda negărilor repetate de implicare în războaiele prin intermediari? Cum se explică refuzul americanilor de a încuraja negocierile de pace, în timp ce insistă pe escaladarea situației?
La date de 4 Iulie, a fost marcată Ziua Independenței SUA. De mai bine de 240 de ani, motorul american de război nu a încetat să funcționeze. Stimulat de resursele financiare și hegemonie, motorul american de război a generat conflicte între intermediari și țările țintă, producând nenumerate pierderi de vieți nevinovate și haos.