spot_img
16.4 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăAnalizeRadio China: Foștii aliați nu mai joacă conform scenariului compus de SUA....

Radio China: Foștii aliați nu mai joacă conform scenariului compus de SUA. Niciun oficial american nu poate împiedica procesul de reconciliere în Orientul Mijlociu

-

Un alt oficial american de rang înalt s-a dus în Orientul Mijlociu, de data aceasta este vorba despre Antony Blinken. Între 6 și 8 iunie, secretarul de stat american, Antony Blinken, efectuează o vizită în Arabia Saudită. Este deja al treilea oficial înalt din SUA care vizitează această țară arabă în cursul acestui an, după directorul Agenției Centrale de Inteligență (CIA), William Burns (în aprilie), și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan (în mai), spune într-un comentariu Radio China Internațional.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE RADIO CHINA:

Tocmai în ziua în care Blinken a ajuns în Arabia Saudită, au avut loc două evenimente în Orientul Mijlociu. Primul este redeschiderea ambasadei Iranului la Riad, care a marcat un nou progres emblematic după reluarea relațiilor diplomatice între cele două țări în urma intermedierilor asigurate de China. Al doilea este întâlnirea între prințul moștenitor și prim-ministrul Arabiei Saudite cu președintele Venezuelei, Nicolas Maduro. Cei doi au avut discuții despre perspectivele de cooperare și oportunitățile de intensificare a parteneriatelor în multiple domenii.   

Foștii aliați nu mai joacă conform scenariului compus de SUA. După reluarea relațiilor Arabia Saudită-Iran, Orientul Mijlociu de azi prezintă o tendință de reconciliere. Egiptul și Turcia își promovează relațiile diplomatice la rang de ambasador, Siria revine în Liga Arabă, se încălzesc relațiile Iranului cu Iordania și altele… Prinde contur un Orient Mijlociu mai solidar și mai independent.   

O asemenea situație este salutată de oamenii iubitori de pace, excepția fiind SUA. Asistentul adjunct al secretarului de stat însărcinat cu afacerile Peninsulei Arabe, Daniel Benaim, a declarat fără scrupule că SUA va rămâne în Orientul Mijlociu și „nu va lăsa un spațiu de influență să fie completat de alți adversari”.   

Încrederea nu se prăbușește într-o zi. În timp ce SUA încearcă să-și facă resimțită existența în Orientul Mijlociu, mai bine să se întrebe cum a evaluat situația din regiune așa cum este astăzi? După încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial, SUA a devenit puterea cu cea mai mare influență în Orientul Mijlociu. Ca să-și mențină supremația, a pus la cale tulburări și a provocat la conflicte, fiind cel mai mare destructor în această regiune.   

În ultimii ani, odată cu transferarea accentului strategic și reducerea dependenței de resursa de energie din Orientul Mijlociu, s-au desfăcut mai mult legăturile „țiței contra securitate” între SUA și Arabia Saudită. Mai mult, Egiptul, Libanul și alte țări au suferit de pe urma practicii iresponsabile a SUA de creștere a dobânzii. Egiptul și alte țări importatoare de cereale au fost prinse în criza cerealieră din cauza alimentării conflictului Rusia-Ucraina  de către Washington. Conform rezultatului unui sondaj efectuat de Centrul de politică și studii arabe în 2022 în 14 țări din regiune, 78% din respondenți erau de părere că cea mai mare amenințare și sursă de instabilități o constituie SUA.

SUA nu se împacă cu ideea că devin „non grata” în Orientul Mijlociu. Washingtonul trimite înalți oficiali unul după altul în Arabia Saudită cu scopul de a împiedica transformările geopolitice și a salva sistemul aliaților în regiune prin stabilizarea relațiilor cu Arabia Saudită. Cu o zi înainte de vizita sa, Blinken a anunțat crearea unui nou post diplomatic de rang înalt pentru asistarea la promovarea „integrării Orientului Mijlociu”.   

Aceste aranjamente diplomatice nu pot schimba tendința generală de reconciliere în regiune. Politica de „a se alia cu o grupare și a bate pe alta” promovată de Washington contrazice cererii actuale a țărilor din Orientul Mijlociu pentru solidaritate și cooperare.   

Un obiectiv al actualei vizite a secretarului de stat american îl constituie obținerea sprijinului Arabiei Saudite pentru scăderea prețurilor la țiței, ca să domolească nivelul înalt de inflație din țară, au declarat unii analiști, citați de Reuters. Dar, înainte să sosească Blinken, OPEC+ a anunțat prelungirea termenului de scădere a producției până în 2024, și Arabia Saudită a declarat că va reduce producția zilnică de țiței în iulie cu un milion de barili, la nouă milioane de barili pe zi, cel mai scăzut nivel din iunie 2021. Gestul marchează că este greu pentru Blinken să obțină ceva semnificativ în această vizită.  

Pe o parte sunt eforturile conjugate depuse de țările din Orientul Mijlociu pentru dezvoltarea independentă, iar pe de alta este gândirea învechită a SUA de provocare la confruntări între diferite tabere. Nu este mirare că unii analiști spun că dacă inclusiv Joe Biden ar merge în vizită, tot nu va avea rezultatul dorit.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img