spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizeRadio China: Fiind o țară cu datorii istorice neplătite, Japonia se va...

Radio China: Fiind o țară cu datorii istorice neplătite, Japonia se va lăsa atrasă într-o situație periculoasă dacă urmează SUA, pentru a redeveni o putere militară și pentru a reînvia militarismul

-

Japonia a adoptat, recent, o serie de măsuri periculoase privind modificarea „Tratatului de Securitate SUA-Japonia”, manevrele militare alături de SUA și Filipine, urmărirea aderarea la AUKUS, stârnind reacții critice, comentează Radio China Internațional.

CE MAI SUSȚINE RADIO CHINA:

- Advertisement -

Noul Tratat de Securitate SUA-Japonia prevede că SUA au obligația să sprijine apărarea Japoniei, când aceasta este atacată, și să folosească bazele militare din Japonia, fără ca Japonia să asume o asemenea obligație când SUA se află sub atac. În strategia Indio-Pacific, SUA folosesc Japonia ca o piesă de șah majoră. Forțele de dreaptă japoneze urmăresc să scape de Constituția de pace și să devină o putere militară, valorificând influențele americane. Tratatul de securitate modificat vizează transformarea armatei japoneze într-una mai agresivă.

Mai mult, Japonia și SUA au anunțat ridicarea relației bilaterale de la aliați, la parteneri globali, care are ca prioritate apărarea aliată și extinderea domeniilor de cooperare în cercetarea comună a echipamentelor de apărare, a tehnologiilor AI și calcul cuantic. Declarația comună SUA-Japonia a abordat și problemele Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud și Taiwan. Astfel, Japonia se îndepărtează de Constituția de pace, coordonându-se din mai multe perspective cu SUA, adoptând o atitudine strategică tot mai evidentă față de China.

- Advertisement -

Ceea ce a făcut Japonia a atras alerta lumii. Ziarul Asahi Shimbun a scris că escaladarea alianței cu SUA ar putea distruge situația echilibrată, provocând preocuparea și nemulțumirea altor țări, afectând pacea și stabilitatea regională.

Regiunea Asia-Pacific este o zonă de pace, nu un teren de confruntare a puterilor. Fiind o țară cu datorii istorice neplătite, Japonia se va lăsa atrasă într-o situație periculoasă dacă urmează SUA, pentru a redeveni o putere militară și pentru a reînvia militarismul. Ceea ce trebuie să facă Japonia este să înceteze militarizarea și să îmbunătățească relațiile cu țări vecine.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img