Qatarul anunță că are rezerve de 340 de miliarde de dolari

0
122

Qatar are rezerve de 340 de miliarde de dolari, inclusiv dețineri ale Fondului său Suveran de Investiții, care ar putea ajuta emiratul să facă față izolării impuse de vecinii săi din Golf, a afirmat luni guvernatorul Băncii Centrale a Qatarului, Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani, într-un interviu acordat CNBC, transmite Reuters.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au anunțat la 5 iunie întreruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzând emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului și de relații prea apropiate cu Iranul. Cele patru state au impus de asemenea Qatarului sancțiuni economice, Riadul închizând singura frontieră terestră.

„Aceasta este credibilitatea sistemului nostru, avem suficiente rezerve de numerar pentru a face față oricărui tip de șoc”, a declarat Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani.

Acesta a adăugat că Banca Centrală a Qatarului are rezerve de 40 de miliarde de dolari plus aur, în timp ce Qatar Investment Authority deține rezerve de 300 de miliarde de dolari care ar putea fi lichidate.

„Qatarul are deja un sistem unic bine pus la punct. Avem în vigoare legi împotriva tuturor tipurilor de terorism. Lucrăm cu FMI și alte instituții pentru a stabili revizuiri și auditări ale legilor noastre. Nu ne confruntăm cu dificultăți, îi salutăm pe toți care vor să analizeze registrele noastre, ele sunt deschise”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Qatarului.