spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăAnalizePutin vrea o trilaterală a gazelor

Putin vrea o trilaterală a gazelor

-

Președintele Vladimir Putin propune crearea unui mecanism de coordonare ca parte a uniunii gazelor dintre Rusia, Kazahstan și Uzbekistan, care ar putea necesita înființarea unei persoane juridice, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

- Reclama -

„Ceea ce are în vedere președintele Putin este crearea unui mecanism de coordonare în prima etapă”, a spus el, adăugând că acest mecanism poate include „un fel de entitate juridică”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că un astfel de mecanism poate fi necesar „atât pentru cooperarea dintre aceste trei țări, cât și pentru dezvoltarea infrastructurii pentru piețele externe în viitor”. El a menționat că această inițiativă este încă un subiect de discuție.

Vorbind despre motivele creării unei astfel de uniuni, Peskov a atras atenția asupra faptului că economiile Kazahstanului și Uzbekistanului se dezvoltă destul de rapid. Ca urmare, nevoile lor interne de gaze sunt în creștere.

„În afară de asta, ambele țări tranzacționează și pe piețele externe. Desigur, Federația Rusă tranzacționează și pe piețele externe. Și, desigur, acest lucru necesită o oarecare sincronizare”, a spus el.

Peskov a adăugat că Rusia și Kazahstanul, ca parteneri în Uniunea Economică Eurasiatică, au și ele anumite planuri pentru dezvoltarea acestei industrii și pentru crearea de piețe comune de energie.

„Uzbekistanul, după cum știți, se uită și la EAEU, în calitate de observator. Prin urmare, coordonarea și sincronizarea sunt, de asemenea, foarte importante aici”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a amintit că nordul Kazahstanului a depins în mod tradițional de gazul rusesc.

„Există opțiuni: fie să ia gaz din Rusia și să satisfacă nevoile din nordul Kazahstanului, fie să cheltuiești zeci de miliarde de dolari pentru a trage acolo un nou sistem de conducte”, a spus el.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img