spot_img
16.2 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăAnalizePutin-Trump, pact pentru Siria

Putin-Trump, pact pentru Siria

-

Deși președinții Rusiei și Statelor Unite nu au avut o întâlnire oficială în marginea summitului Asia-Pacific din Vietnam, Kremlinul a difuzat sâmbătă dimineața un comunicat în care informează că Vladimir Putin și Donald Trump, au aprobat după o scurtă discuție, o declarație comună, pregătită dinainte de experți, în care se pronunță pentru continuarea eforturilor în lupta împotriva Statului Islamic în Siria. Se precizează că declarația comună fusese discutată în prealabil, tot în Vietnam, de miniștrii de externe, Serghei Lavrov și Rex Tillerson, secretarul de stat, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Cei doi lideri și-au confirmat angajamentul față suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Siriei și au chemat toate părțile implicate să participe activ la procesul politic de la Geneva. Moscova și Washingtonul sunt de acord că nu există o soluție militară pentru conflictul din Siria.

Președintele american Donald Trump a declarat că înțelegerea sa cu președintele rus Vladimir Putin pe tema Siriei, convenită la întâlnirea lor din marginea summit-ul din Vietnam al liderilor din regiunea Asia-Pacific, va salva multe vieți. Imagini transmise de televiziuni îi înfățișează pe Trump și Putin purtând o conversație pe culoarele summit-ului APEC.

„Ne-am înțeles foarte rapid”, le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One după decolarea din stațiunea vietnameză Danang, unde a avut loc summit-ul.

În declarația celor doi președinți dată publicității de Kremlin se spune că ei vor continua eforturile de combatere a grupării Statul Islamic, că Statele Unite și Rusia sunt de acord că în Siria nu poate exista o soluție militară și că este necesară o soluție politică în condițiile unei Sirii suverane și indivizibile.

La o conferință de presă la Danang, Putin a spus că este o declarație „extraordinar de importantă”, confirmând continuarea luptei contra terorismului.

Vorbind despre investigarea în Statele Unite a presupusului amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016, liderul rus a spus că legăturile cu Rusia ale lui Paul Manafort, fostul șef al campaniei lui Trump, ar fi fabricate pentru a dăuna acestuia. Președintele american le-a spus și el jurnaliștilor în avionul prezidențial că Putin l-a asigurat din nou că nu s-a amestecat în alegerile de anul trecut, care l-au adus pe Trump la Casa Albă.in Siria, conform textului declarației comune publicat pe pagina de internet a Kremlinului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img