spot_img
7.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizePutin mută în India. China privește cu atenție

Putin mută în India. China privește cu atenție

-

Președintele rus Vladimir Putin efectuează luni 6 decembrie o vizită în India, ţară care este un aliat tradiţional al Rusiei încă de pe vremea războiului rece. Vizita este de natură să suscite unele neliniști la Washington, spun specialiștii, și tot ei subliniază caracterul simbolic al acestei deplasări, transmite RFI.

- Reclama -

COMENTARIUL RFI:

- Advertisement -

De la izbucnirea pandemiei președintele rus și-a sistat practic vizitele în străinătate. Cu două excepţii. În iunie anul acesta s-a dus la Geneva ca să stea de vorbă cu omologul său american Joe Biden, iar acum s-a dus la New Delhi ca să discute cu premierul indian Narendra Modi în special despre chestiuni militare și legate de energie.

India, Rusia, China și Statele Unite sunt patru mari puteri implicate într-un joc strategic complicat. Uniunea Europeană, din păcate, contează mai puţin în acest balet diplomatic. În contextul tensiunilor crescînde dintre Statele Unite și China, americanii au încercat recent să se apropie de India. Această strategie trezește însă neliniști în Rusia și în China. Pentru a frîna China în expansiunea ei economică și mai ales pentru a-i tempera aspiraţiile hegemonice în regiune dar și la nivel planetar, americanii au semnat recent un pact cu Australia și cu Marea Britanie. Iar în regiune au instaurat un dialog securitar cu India, Japonia și Australia.

- Advertisement -

Deplasarea lui Putin la New Delhi este scrutată cu atenţie nu doar în Statele Unite ci și în China. Între cei doi giganţi asiatici, India și China, ambii fiind puteri nucleare, relaţiile nu sunt chiar senine. Anul trecut între cele două ţări au avut loc înfruntări sîngeroase în zona frontierei lor comune din Himalaia.

Rusia întreţine relaţii economice bune cu China, dar rămîne prudentă în faţa acestui gigant care privește cu aviditate spre Siberia. Despre chinezi se spune că sunt singurii care ar fi capabili să colonizeze Siberia și să fructifice atuurile acestui imens teritoriu, ceea ce nu suscită mult entuziasm la Moscova.

Rusia, arată Agenţia France Presse, a fost multă vreme unul dintre principalii furnizori de arme ai Indiei. În ultimul timp însă India a început să-și diversifice achiziţiile, ceea ce trezește neliniște la Moscova. Unul din motivele deplasării lui Putin la New Delhi este deci acesta: relansarea parteneriatului militar și energetic cu India. În 2018 India a semnat un contract cu Rusia în valoare de cinci miliarde de dolari pentru achiziţionarea unor sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400… India a procedat la această achiziţie fără să ţină cont de o lege americană în virtutea căreia ţările și entităţile care achiziţionează anumite categorii de arme rusești riscă sancţiuni din partea Statelor Unite. Vor îndrăzni însă americanii să sancţioneze gigantul subcontinentului asiatic cînd au nevoie de el în contextul rivalităţii cu China?

Vladimir Putin s-a dus în India însoţit de o întreagă delegaţie, din ea făcînd parte ministrul apărării și ministrul de externe. Acesta din urmă, este vorba de Serghei Lavrov, a subliniat într-o declaraţie că Rusia și India promovează poziţii identice sau apropiate în privinţa celor mai importante chestiuni internaţionale.

Nu este lipsit de semnificaţie simbolică nici faptul că Vladimir Putin și-a programat o conversaţie prin vizioconferinţă cu Joe Binden imediat după vizita din India. Prefaţînd însă această discuţie, avînd ca subiect principal Ucraina, Kremlinul a arătat că relaţiile dentre Rusia și Statele Unite sunt în prezent “lamentabile”. 

Să mai reţinem, pentru a completa tabloul jocurilor geopolitice complicate de pe mapamond, că săptămîna trecută Rusia a participat la o serie de exerciţii navale iniţiate de Asociaţia naţiunilor din Asia de Sud-Est, naţiuni care denunţă veleităţile expansioniste ale Chinei. Au participat la aceste manevre fără precedent Rusia, Indonezia, Malaezia, Tailanda, Vietnam, Singapore și Brunei.

Cuvîntul lamentabil, folosit de Kremlin pentru a califica relaţiile cu Washington-ul ar putea fi extins pentru a caracteriza și situaţia securitară generală de pe planetă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img