spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalizePutin merge la Budapesta: Ce a obţinut concret Orban de la Rusia?

Putin merge la Budapesta: Ce a obţinut concret Orban de la Rusia?

-

Vladimir Putin va face o vizită oficială în Ungaria. Presa maghiară scrie că preşedintele rus ajunge în martie la Budapesta, unde se va întâlni cu premierul Viktor Orban, transmite Digi 24..n ultima perioadă, premierul ungar a fost printre puţinii lideri europeni care au rămas în relaţii foarte bune cu Moscova, în pofida sancţiunilor economice impuse Rusiei de Uniunea Europeană.Anul trecut, Ungaria şi Rusia au încheiat un acord de cooperare privind construirea a două noi reactoare la singura centrală nucleară a maghiarilor.De asemenea, Moscova a acordat guvernului de la Budapesta un împrumut de zece miliarde de euro.
UNII ZIC CĂ BUDAPESTA MAI MULT A PIERDUT DIN RELAŢIA CU RUSIA
în ultimii ani, aplicarea strategiei „des­chidere către Est“ s-a lovit de câteva stângăcii, dar în 2014, când Rusia a renunţat să mai con­stru­iască gazoductul South Stream, iar opacitatea care înconjoară pla­nurile Budapestei de a-şi extinde sec­torul nuclear cu bani şi tehnică ru­seas­că a provocat critici şi proteste, a de­ve­nit clar că planul deocamdată nu funcţionează, scrie de exemplu Ziarul Financiar.
Schimbarea de politică externă (în pri­mii săi ani ca premier Orban a culti­vat cu hotărâre deschiderea către Occi­dent) nu a adus beneficii vizibile pentru Un­garia, iar rezultatele exporturilor către Est sunt în cel mai bun caz îndoielnice, scrie Portfolio.hu. Agenţia de ştiri economice notează că un efect vizibil al „deschiderii către Est“ este că Ungaria este privită acum cu suspiciune de partenerii europeni, ceea ce va produce, probabil, pagube economiei.
PAKS 2
La începutul anului, spre surprinde­rea întregii lumi, liderii Ungariei şi Rusiei au semnat la Moscova un acord care permite Rusiei să construiască două noi reactoare la singura centrală nucleară a Ungariei, cea la Paks. În loc să lanseze o ofertă internaţională, aşa cum a promis, guvernul a ales, într-un mod cât se poate de opac, ca partener în această investiţie Rusia. Toate informaţiile pri­vind alege­rea au fost făcute secrete. Treptat, la pre­siunea presei şi a publi­cu­lui, s-au aflat detalii despre, spre exem­plu, con­tribuţia financiară a Rusiei: zece mi­liar­de de euro. Proiectul va fi unul de du­ra­tă, iar evenimentele recente au adus un nou risc, care izvorăşte din starea eco­no­miei ruseşti. În ultimele săptămâni, fi­nan­ţarea externă pentru Rusia a de­venit mai scumpă decât era atunci când Moscova s-a angajat să finanţete pro­iectul Paks 2, mai scrie Ziarul Financiar.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img