Vladimir Putin va face o vizită oficială în Ungaria. Presa maghiară scrie că preşedintele rus ajunge în martie la Budapesta, unde se va întâlni cu premierul Viktor Orban, transmite Digi 24..n ultima perioadă, premierul ungar a fost printre puţinii lideri europeni care au rămas în relaţii foarte bune cu Moscova, în pofida sancţiunilor economice impuse Rusiei de Uniunea Europeană.Anul trecut, Ungaria şi Rusia au încheiat un acord de cooperare privind construirea a două noi reactoare la singura centrală nucleară a maghiarilor.De asemenea, Moscova a acordat guvernului de la Budapesta un împrumut de zece miliarde de euro.
UNII ZIC CĂ BUDAPESTA MAI MULT A PIERDUT DIN RELAŢIA CU RUSIA
în ultimii ani, aplicarea strategiei „deschidere către Est“ s-a lovit de câteva stângăcii, dar în 2014, când Rusia a renunţat să mai construiască gazoductul South Stream, iar opacitatea care înconjoară planurile Budapestei de a-şi extinde sectorul nuclear cu bani şi tehnică rusească a provocat critici şi proteste, a devenit clar că planul deocamdată nu funcţionează, scrie de exemplu Ziarul Financiar.
Schimbarea de politică externă (în primii săi ani ca premier Orban a cultivat cu hotărâre deschiderea către Occident) nu a adus beneficii vizibile pentru Ungaria, iar rezultatele exporturilor către Est sunt în cel mai bun caz îndoielnice, scrie Portfolio.hu. Agenţia de ştiri economice notează că un efect vizibil al „deschiderii către Est“ este că Ungaria este privită acum cu suspiciune de partenerii europeni, ceea ce va produce, probabil, pagube economiei.
PAKS 2
La începutul anului, spre surprinderea întregii lumi, liderii Ungariei şi Rusiei au semnat la Moscova un acord care permite Rusiei să construiască două noi reactoare la singura centrală nucleară a Ungariei, cea la Paks. În loc să lanseze o ofertă internaţională, aşa cum a promis, guvernul a ales, într-un mod cât se poate de opac, ca partener în această investiţie Rusia. Toate informaţiile privind alegerea au fost făcute secrete. Treptat, la presiunea presei şi a publicului, s-au aflat detalii despre, spre exemplu, contribuţia financiară a Rusiei: zece miliarde de euro. Proiectul va fi unul de durată, iar evenimentele recente au adus un nou risc, care izvorăşte din starea economiei ruseşti. În ultimele săptămâni, finanţarea externă pentru Rusia a devenit mai scumpă decât era atunci când Moscova s-a angajat să finanţete proiectul Paks 2, mai scrie Ziarul Financiar.
- Reclama -
- Advertisement -