spot_img
9.1 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizePutin la Budapesta: Decorat pentru afacerea centralei nucleare de la Paks

Putin la Budapesta: Decorat pentru afacerea centralei nucleare de la Paks

-

Universitatea din Debrecen, al doilea oraș din Ungaria, i-a acordat joi președintelui rus Vladimir Putin titlul onorific de ”Civis honoris causa”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției, transmit MTI și DPA.

Decizia a fost luată în semn de recunoștință pentru ”rolul major pe care Federația Rusă și Ungaria l-au acordat Universității din Debrecen în dezvoltarea centralei nucleare de la Paks’‘, se arată în comunicatul Senatului universitar.

- Advertisement -

Ungaria a semnat în 2014 un acord cu Rusia privind construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, iar Universitatea din Debrecen urmează să pregătească experți pentru acest proiect, care a atras critici cu privire la creșterea dependenței Ungariei față de Moscova.

Proiectul a fost încredințat Rosatom, compania rusă de stat din domeniul nuclear, iar 80% din costuri, estimate în total la 12 miliarde de euro, vor fi finanțate printr-un credit oferit de Rusia.

- Advertisement -

În luna mai, ministrul responsabil cu acest proiect, Janos Suli, anunța că reactoarele vor deveni operaționale până în 2026.

Liderul rus este așteptat luni la Budapesta, pentru startul Campionatului Mondial de judo. Vladimir Putin este președinte de onoare al federației internaționale de profil.

Putin a declinat invitația de a primi titlul de doctor în cadrul unei ceremonii la Debrecen, astfel încât el îi va fi înmânat în capitala ungară, a scris cotidianul Nepsava.

Pe parcursul vizitei lui Putin la Budapesta este probabilă o întâlnire cu prim-ministrul Viktor Orban, însă deocamdată nu există un anunț oficial în acest sens.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img