spot_img
9.2 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăExternePutin în India: diamante contra petrol?

Putin în India: diamante contra petrol?

-

Vladimir Putin a explicat înainte de plecarea spre India că intenționează să exporte mai mult petrol și gaze naturale spre Asia, deoarece “consumul din Europa nu crește suficient de repede”. Reamintim că, în urmă cu câteva zile, Rusia a renunțat la cel mai mare proiect european, South Stream, în valoare de 50 de miliarde de dolari, după ce Comisia Europeană și-a făcut cunoscută opoziția, spune RFI.

- Advertisement -

Iar dacă Rusia vrea să-și vândă hidrocarburile, India vrea să-și extindă industria diamantelor, așa că va încerca să-l convingă pe liderul de la Kremlin să reorienteze și această producție. Rusia este cel mai mare producător de diamante brute, în timp ce India este cel mai mare centru de prelucrare a diamantelor. Numai că, până acum, minele din Rusia vindeau mare parte din ce produceau pe piețe precum Anvers și Dubai. Lucrurile s-ar putea schimba după ce Vladimir Putin va participa la o conferință privind vânzarea de diamante, scrie BBC.

În ultimii ani, relațiile dintre Rusia și India au fost unele destul de tensionate, pe măsură ce guvernul de la New Delhi s-a apropiat economic de Statele Unite și, de partea cealaltă, Federația Rusă a început să vândă elicoptere de atac Pakistanului, inamicul de serviciu al Indiei. Și iritarea s-a accentuat când India a preferat să cumpere avioane de luptă americane și franceze și nu rusești.

- Advertisement -

Cel puțin 25 de contracte

Pare însă că această perioadă tensionată ia sfârșit. Vladimir Putin va orchestra la New Delhi semnarea a cel puțin 25 de acorduri în domeniul spațial, al apărării și al energiei. În ofensivă de șarm încă dinainte de a pune piciorul în India, Vladimir Putin a promis ceea ce promisese și Europei de atâtea ori: că Rusia e un partener de încredere pe piața energetică.

Agenția Reuters relatează că doar unul dintre contracte, cel pentru alimentare hidroelectrică, ar fi în valoare de un miliard de dolari. La venire, Putin nu a fost întâmpinat la aeroport de premierul indian Narendra Modi, dar acesta i-a transmis pe Twitter mai multe mesaje de bun venit în rusă.

Luna viitoare, în India va veni, de Ziua Republicii, liderul american, Barack Obama. Cu toate acestea, India a refuzat să susțină sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și pare să nu țină cont de avertismentele Washingtonului în privința comerțului cu Rusia, informeaza RFI.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img