spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăAnalizePutin: În Eurasia trebuie creat un nou sistem de securitate fără prezența...

Putin: În Eurasia trebuie creat un nou sistem de securitate fără prezența forțelor externe

-

În Eurasia trebuie creat un nou sistem de securitate fără prezența forțelor externe, a spus Vladimir Putin, vineri, la o întâlnire cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe, relatează RIA Novosti.

- Reclama -

„A sosit timpul să supunem unei ample dezbateri noul sistem de garanții bilaterale și multilaterale de securitate colectivă în Eurasia. În același timp, pe viitor lucrurile trebuie să meargă spre o reducere treptată a prezenței militare a puterilor externe în regiunea eurasiatică”, a spus șeful stautului.

- Advertisement -

Țările și regiunile Eurasiei trebuie să stabilească singure domeniul de colaborare în sfera securității comune, să construiască un sistem de instituții, mecanisme și acorduri funcționale, a adăugat liderul de la Kremlin.

El a amintit că membrii CSI au adoptat un document comun privind relațiile internaționale într-o lume multipolară, invitându-i la dialog pe partenerii din SCO (organizația de Cooperare de la Shanghai – n.r.) și BRICS. Participanții sunt interesați ca discuția să capete o evoluție serioasă și la ONU.

- Advertisement -

După cum a subliniat Putin, important este să se pornească de la faptul că viitoarea arhitectură de securitate este deschisă tuturor țărilor eurasiatice care vor să ia partea la crearea ei.

„Pentru toată lumea înseamnă, firește, că și pentru țările europene ale NATO. Trăim pe același continent și, indiferent ce s-ar întâmpla, geografia nu poate fi schimbată. Într-un fel sau altul, trebuie să coexistăm și să lucrăm împreună”, a adaugat presedintele.

Europa trebuie să fie în relații bune cu Rusia dacă dorește să rămână unul dintre centrele independente de dezvoltare, a spus Putin, subliniind că Moscova este pregătită pentru acest lucru.

El a precizat că, în situația actuală, teza privind reducerea prezenței militare a puterilor externe în regiunea eurasiatică poate părea nerealistă, dar dacă se reușește construirea unui sistem de securitate de nădejde, nu va fi, pur și simplu, nevoie de aceste contingente.

O parte importantă a sistemului de securitate eurasiatic trebuie să devină problemele economice, bunăstarea socială, integrarea și cooperarea reciproc avantajoasă, rezolvarea problemelor legate de sărăcie, inegalitate, ecologie și climă.

În discursul său, Putin a amintit că sistemul de măsuri de consolidare a încrederii și de control al armelor în spațiul european, care a fost creat în decurs de decenii, a fost distrus de Statele Unite și de sateliții lor din NATO.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img