Putin a ratificat acordul privind crearea unui fond comun de rezervă de 100 de miliarde de dolari pentru ţările BRICS

0
234

Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat sâmbătă acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă pentru statele emergente din cadrul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, transmite Mediafax.

Textul a fost deja semnat în iulie de către cele cinci ţări. Fondul urmează să fie dotat cu 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro), relatează site-ul 20min.ch.

„Acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezervă de schimb pentru ţările membre BRICS este ratificat”, a anunţat Kremlinul într-un document citat de agenţia RIA Novosti. Acordul a fost parafat de către cele cinci ţări la Fortaleza, în Brazilia, în 2014.

Rusia intenţionează să participe cu suma de 18 miliarde de dolari (peste 16 miliarde de euro), la fel ca India şi Brazilia, dar cu mult mai puţin decât cele 41 de miliarde de dolari (36,6 miliarde de euro) promise de către China. Fondul urmează să fie completat de către Africa de Sud cu cinci miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro).Potrivit declaraţiei finale semnate de către ţările membre BRICS la Fortaleza, acest fond le va permite să evite „presiuni pe termen scurt asupra lichidităţilor” şi „să promoveze o mai mare cooperare” între ele.

Fondul este perceput de către Moscova ca soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale dominate de către Statele Unite. Relaţiile între cele două mari puteri sunt puternic tensionate de la începutul crizei din Ucraina.