spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizePunctul cheie al războiului din Ucraina

Punctul cheie al războiului din Ucraina

-

După capturarea Severodonețk, Bakhmut și Avdeevka – cândva mari avanposturi ale Forțelor Armate ucrainene – trupele ruse au „țintit” Chasov Yar, care ocupă o poziție dominantă pe înălțimi și este situat la aproximativ 10 km vest de Bakhmut, spune New York Times care citează ofițerii și experții militari ucraineni care consideră că posibila cădere a orașului este cea mai semnificativă realizare a Rusiei în termeni operaționali din 2022.

Chasov Yar ocupă o suprafață de numai aproximativ 8 metri pătrați km, cu toate acestea, capturarea sa va permite Forțelor Armate Ruse să ocupe „înălțimi de comandă”, ceea ce le va permite să dezvolte o ofensivă împotriva principalului grup de orașe din RDP, care sunt încă controlate de Kiev. Printre acestea se numără Kramatorsk, unde se află sediul Comandamentului de Est al Ucrainei, notează NYT.

- Advertisement -

De asemenea, căderea Chasov Yar va deschide o cale directă pentru trupele rusești către Konstantinovka, pe care ziarul îl numește principalul centru de aprovizionare pentru trupele ucrainene de-a lungul celei mai mari părți a frontului de est. „Chasov Yar este cheia care va deschide porțile unor bătălii istovitoare și lungi”, a spus fostul colonel al armatei ucrainene și expert militar Serghei Grabski.

După cum notează NYT, deși Kievul speră că reluarea asistenței militare din partea Statelor Unite va ajuta Ucraina să-și stabilească liniile defensive, forțele armate ucrainene sunt încă „disperate de lipsa” de aproape orice – de la artilerie și obuze de tancuri la sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate. „Ar putea dura săptămâni pentru ca afluxurile semnificative de echipamente să schimbe dinamica din față”, spune un articol al lui Mark Santora, un reporter NYT și finalist al Premiului Pulitzer.

- Advertisement -

Santor a vizitat Chasov Yar în urmă cu un an, când la 10 km de oraș aveau loc bătălii aprige pentru Bakhmut. Potrivit acestuia, chiar și atunci era evident că micul oraș s-a transformat într-o mare bază militară, iar majoritatea celor 13 mii de locuitori ai săi au fost evacuați. Jurnalistul a menționat că, după pierderea lui orașului, trupele ucrainene au folosit Chasov Yar pentru a trage în forțele armate ruse pe toate câmpiile din apropiere. Forțele armate ucrainene au folosit și orașul drept trambulină pentru o contraofensivă în această direcție.

După eșecul contraofensivei ucrainene, amenințarea încercuirii este acută. Personalul militar ucrainean intervievat notează că atacurile continuă „non-stop”, iar lipsa de drone și obuze împiedică contraatacuri eficiente. „Situația tactică este destul de dinamică, complexă și în continuă schimbare”, a declarat Nazar Voloshin, purtătorul de cuvânt al grupului de trupe ucrainene „Khortitsa”, pentru NYT. El a adăugat că comandamentul trimite întăriri în această regiune.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img