spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizePSD publică documente care acuză PNL și USR: Vor scăderea salariilor

PSD publică documente care acuză PNL și USR: Vor scăderea salariilor

-

- Reclama -

Social-democraţii au transmis, într-un comunicat de presă, că liberalii au fost mereu adversarii creşterii salariului minim, amintind despre o scrisoare deschisă adresată în 2014 Guvernului şi semnată de PNL şi USR în care precizau că această majorare e „distructivă pentru economie”. PSD mai spune că în cazul în care Ludovic Orban şi-ar pune în aplicare dorinţa abrogării Legii salarizării unice, atunci ar fi afectaţi 1,2 milioane de angajaţi care „şi-ar putea lua adio” de la majorările salariale prevăzute până în 2022, transmite Mediafax.

- Reclama -

Social-democraţii au transmis, într-un comunicat de presă, că liberalii au fost mereu adversarii creşterii salariului minim, amintind despre o scrisoare deschisă adresată în 2014 Guvernului şi semnată de PNL şi USR în care precizau că această majorare e „distructivă pentru economie”. 

„În urma dezbaterilor din ultimele zile privind salariul minim pe economie, PSD prezintă dovada edificatoare care confirmă că PNL a fost tot timpul un adversar declarat al creşterii salariului minim pe economie, considerând că o astfel de măsură este «anti-economică» şi «anti-socială». Astfel, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului în data de 8 decembrie 2014, mai mulţi economişti ai PNL şi USR solicitau să nu se majoreze salariul minim pe economie pentru că o astfel de măsură ar fi «distructivă pentru economie». (…) Acest lucru demonstrează că intenţiile reale ale PNL în cazul venirii la guvernare sunt cel puţin de a stopa majorările salariului minim prevăzute în programul de guvernare pentru următorii ani şi eventual scăderea acestuia, cum au mai făcut şi în trecut”, se arată în comunicatul de presă al PSD remis, vineri, MEDIAFAX.

- Advertisement -

Social-democraţii îi acuză pe economiştii PNL şi USR care au semnat scrisoarea că „nu păreau însă deloc interesaţi de faptul că, tocmai din cauza salariilor foarte mici, productivitatea în România era atunci foarte scăzută, iar milioane de români plecau la muncă în străinătate”.

„Astăzi după creşterile succesive ale salariului minim stabilite de PSD şi după politicile de majorări pentru salariaţii din domeniul construcţiilor, numărul tinerilor care pleacă din ţară s-a diminuat semnificativ, iar România a devenit ţara cu cel mai ridicat nivel al productivităţii din Uniunea Europeană. Aceste realităţi demonstrează că viziunea economică a PNL de reducere sau chiar desfiinţare a salariului minim este fundamental greşită şi că politica PSD de majorare a salariilor şi pensiilor trebuie continuată, indiferent de atacurile şi blocajele opoziţiei şi ale preşedintelui Iohannis”, potrivit sursei citate.

- Advertisement -

Pe 8 decembrie 2014, mai mulţi economişti – cadre didactice, analişti şi manageri, au publicat o scrisoare deschisă adresată Guvernului prin care solicitau amânarea deciziei de creştere a salariului minim, arătând că această măsură urma să afecteze în principal populaţia slab calificată şi tinerii care caută un loc de muncă.

Semnatarii îşi argumentau poziţia în primul rând prin faptul că „salariul minim” instituie o prohibiţie: „îi împiedică pe angajatori să colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fără experienţă, în situaţia în care productivitatea muncii acestora este inferioară salariului stabilit în mod artificial prin lege”.

„În consecinţă, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decât cel determinat de realitatea economică duce la descurajarea cererii de muncă (din partea angajatorilor), la creşterea şomajului şi a economiei subterane”, arată scrisoarea din 2014.

Scrisoarea era semnată şi de senatorul PNL Florin Cîţu şi deputatul USR Claudiu Năsui.

„Legea salarizării unice va fi anulată dacă Orban ajunge să-şi pună-n practică teoria! Peste 1,2 milioane de angajaţi la stat vor suferi. Profesorii, funcţionarii publici, poliţiştii, militarii îşi pot lua adio de la majorările succesive prevăzute în lege, până-n 2022. Orban o spune public, cu subiect şi predicat: «Salariile din sectorul public nu trebuie să crească decât după ce cresc salariile din sectorul privat şi în niciun caz creşterea salariilor funcţionarilor nu trebuie să depăşească creşterea din mediul privat.»”, arată social-democraţii, într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Sursa citată mai spune că vor continua să crească pensiile şi salariile, aşa cum prevede programul de guvernare, iar soluţia este necesară şi acest lucru este confirmat de realitate.

„PSD afirmă răspicat că dezvoltarea României depinde de bunăstarea românilor. Salariile şi pensiile vor continua să crească aşa cum este prevăzut în programul de guvernare. Aceasta este soluţia necesară, confirmată de realitate! Creşterea puternică a salariilor şi a pensiilor realizate în guvernarea noastră este susţinută dar a şi contribuit la atingerea unor niveluri record de creştere economică a ţării.

Este un fapt că majorarea salariilor de la stat a atras şi majorări de salarii în mediul privat, dar acest lucru nu a afectat activitatea firmelor. Dimpotrivă! România este pe primul loc în Uniunea Europeană la productivitatea raportată la salarii. Eurostat atestă că pentru fiecare euro plătit de angajator ca salariu, un român produce 2,17 euro, faţă de media europeană de doar 1,62 euro. Somajul este la minime istorice – 3,19% – în martie 2019!”, adaugă sursa precizată.

Prin urmare, social-democraţii îi transmit lui Orban şi liberalilor că se înşală profund.

„Aşadar Orban şi ai săi se înşală profund! Este complet greşit ca salariile să nu mai crească! Este antinaţional să se renunţe la salariul minim pe economie – o altă măsură pe care PNL o promovează, pentru ca firmele străine să-i poată plăti mai prost pe români şi să facă profituri mai mari. S-a dovedit că practica menţinerii salariilor la niveluri cât mai mici, aşa cum a fost în guvernarea de dreapta Boc – Băsescu, nu încurajează performanţa şi nici productivitatea. Calea corectă, benefică, este cea actuală. O demonstrează evoluţia ţării din aceşti ani ai guvernării PSD care a asigurat o creştere temeinică a bunăstării oamenilor!”, conchide PSD în comunicat.

Reacţia vine în contextul în care liderul PNL Ludovic Orban a spus, joi, la Brăila, că într-adevăr liberalii vor într-adevăr să facă o reformă a administraţiei, dar nu vor să dea afară 500.000 de oameni. Referitor la salariul minim, acesta a afirmat că propunerea liberalilor este una „de bum simţ” şi anume ca nivelul acestuia să fie stabilit în urma unor negocieri între patronate şi sindicate.

El a precizat că PSD a crescut veniturile doar pe hârtie, fiindcă atâta timp cât rata inflaţiei este în momentul de faţă la circa 5%, acest lucru a dus la o creştere a preţurilor de 18%, a coşului zilnic de produse.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img