PSD: Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea „nu trebuie şi nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă”.Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgenţă, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban

0
57

PSD susţine că este „extrem de îngrijorat” de situaţia sanitară din ţară şi afirmă că proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea „nu trebuie şi nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă”.

Potrivit unei postări pe Facebook a PSD, Guvernul PNL se comportă iresponsabil şi „trimite Parlamentului o lege proastă”.

„PSD este extrem de îngrijorat de situaţia sanitară din ţară, însă un proiect de lege de o asemenea importanţă, care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, nu trebuie şi nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă. Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferenţa între un regim abuziv şi unul democratic. Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil şi trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deşi ştiau de mai bine de o lună, de când s-a pronunţat CCR”, a postat PSD, sâmbătă, pe pagina de Facebook.

PSD a menţionat doar câteva dintre aspectele care trebuie dezbătute cu seriozitate: carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, ştiinţifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă ştiinţifică, clară, precizează PSD.

„Nu este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil. (…) Ce se întâmplă cu copiii părinţilor izolaţi/carantinaţi. În niciun caz vreun funcţionar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar şi temporară”, a afirmat PSD.

PSD consideră, referitor la confiscarea şi distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate, că această măsură trebuie aplicată doar în scopul decontaminării, proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetăţeneşti şi pe o perioadă determinată şi că orice altă variantă este inacceptabilă.

Legat de posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi, PSD a menţionat că judecătorii constituţionali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate.

„Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgenţă, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”, a adăugat PSD.